ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Законодателният хаос покрай поправката за бързите кредити се качи с още едно ниво

Парламент бюджет Менда Стоянова

Депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля" отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за ДДС, чрез които се изменяше Законът за потребителския кредит.

Тъй като със Закона за държавния бюджет промяната, в която се предвиждаше двойно оскъпяване на главницата при просрочване, отпадна, ветото бе отхвърлено и от бюджетната парламентарна комисия в сряда.

Преди седмица председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че ще оттегли спорната поправка в Закона за потребителския кредит заради последвалото обществено недоволство. Първоначално измененията бяха гласувани заедно с още няколко параграфа помени в други нормативи и така успяха да "минат" в залата без дебати.

Промяната обаче отпадна през закона за бюджета за догодина, а междувременно ѝ бе наложено вето от държавния глава. На практика депутатите гласуваха в пленарната зала отмяната на несъществуващ закон, тъй като изменението не беше обнародвано в Държавен вестник заради президентското вето.

Днес обаче изменението, което позволява неустойката при бърз кредит да е два пъти повече от главницата, беше прието отново, за да бъде преодоляно ветото на Радев.

За да не влезе в сила скандалната поправка, в Държавен вестник трябва да бъдат обнародвани два закона – Законът за ДДС , тъй като през неговите преходни и заключителни разпоредби бяха гласувани промените в Закона за потребителския кредит и Законът за държавния бюджет, защото по същия начин, през преходните и заключителните му разпоредби, поправката бе отменена.

Менда Стоянова в четвъртък беше категорична, че правна колизия няма. От БСП обаче предупредиха, че ще последват множество проблеми от тълкователен характер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст