ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция отхвърля “пристрастния и незаконен” подход на ЕС

ердоган

Турция отхвърля "пристрастния и незаконен" подход на ЕС на срещата на върха тази седмица и призова блока да действа като честен посредник в продължаващия спор в Източното Средиземноморие, заяви днес турското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Лидерите на ЕС се договориха в четвъртък да подготвят санкции срещу турски лица във връзка със спора с Гърция и Кипър за енергийните проучвания, отлагайки каквито и да било други по-строги мерки до март, тъй като страните бяха разединени по въпроса как да се действа с Анкара.

В декларация турското външно министерство заяви, че предложената конференция с всички източносредиземноморски страни е възможност да бъдат решени споровете за морските граници в региона, добавяйки, че Анкара е готова на разговори с Гърция без предварителни условия. ЕС е призован да действа принципно, стратегически и със здрав разум.

Налагане от САЩ на санкции на Турция по силата на Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции /CAATSA/ е неуважение към много важен партньор от НАТО, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турският лидер очаква, че след като Джо Байдън поеме президентския пост, ще се изясни по-добре курсът, който САЩ ще следват. По думите му това, което Турция остава да направи сега, е да прояви търпение и да изчака.

САЩ отдавна предупреждават, че може да наложат на Анкара санкции по силата на закона CAATSA в отговор на покупката на системи С-400 от Русия. Вашингтон прекрати миналата година участието на Турция в програмата за изтребителите Ф-35.

Източници, цитирани от Ройтерс, заявиха вчера, че САЩ може да наложат санкции на Турция, които да бъдат насочени срещу Управлението за отбранителна промишленост на страната и неговия ръководител Исмаил Демир.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст