ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Унгария завежда дело за анулиране на декларацията за върховенството на закона

Йожеф Сайер Виктор Орбан

Унгария ще заведе дело за анулиране на декларацията за върховенството на закона, която бе одобрена на Европейския съвет. Това заяви днес министърката на правосъдието Юдит Варга в ефира на държавното радио, предаде Ройтерс.

Приетата в четвъртък декларация обвързва спазването на върховенството на закона с получаването на еврофондове. За да забавят прилагането на тази регулация, Полша и Унгария могат да поискат от Съда на ЕС да се произнесе дали тя съответства на договорите на общността.
Процедурата може да отнеме две години.

Лидерите приеха по време на срещата компромиса, който  Германия постигна след преговори с Унгария и Полша за оттегляне на ветото заради възраженията им срещу новия механизъм за обвързване на еврофондовете с върховенство на закона.

Германия, която в момента е шестмесечен  ротационен председател, договори тълкувателна декларация, възприета от премиерите на Унгария и Полша Виктор Орбан и Матеуш Моравецки като “победа“. 

“Ние сме много близо да постигнем много добро споразумение за единството на ЕС“, каза Орбан по пътя си към срещата на върха. “И още по-важно, не само за победа на ЕС, но ние се борим и за победа на здравия разум”, коментира той.

Декларацията за върховенството на закона остава непокътната по отношение на същността и обхвата на механизма, което ще позволи спиране на евросредства за държавите в случаи на корупция или конфликт на интереси, засягащи еврофондове, или ако е подкопана независимостта на съдебната система, пише EURACTIV.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст