ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Собственикът на “Виваком” купува и вестниците на Делян Пеевски

Парламент Делян Пеевски

Собственикът на "Виваком" – United Group, иска да купи "Телеграф медиа", която е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това е видно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията. Сделката ще се случи през дружеството "Юнайтед медиа" С.А.Р.Л.

Преди седмица стана ясно, че United Group е кандидат купувач и за "NOVA Broadcasting Group", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. 

През септември КЗК скоростно одобри сделката, при която за неназована сума "NOVA Broadcasting Group" придоби свързаната с Делян Пеевски, „Канал 3“, както и „THE VOICE“ и „Magic TV“ и радиостанциите „Радио Веселина“; „Радио Витоша“; „Magic FM“ и „The Voice Radio“.

Няколко месеца по-рано – през февруари – компанията, собственост на Кирил Домусчиев, се сдоби и миноритарния дял на дружеството "Нет инфо", което притежава интернет сайтовете Vbox7, dariknews.bg, gong.bg, edna.bg, vesti.bg, sinoptik.bg. Преди това "NOVA Broadcasting Group" притежаваше 70% дял в "Нет инфо". Останалите 30% бяха собственост на "Дарик радио" АД на Радосвет Радев и "Уеб финанс" на Христо Христов.

Колкото до кандидат-купувача, преди четири месеца United Group официално придоби "Виваком". В официалното комюнике на компаниите не бе спомената сумата по сделката, но по информация на "Файненшъл таймс" е платено над 1 млрд. евро. 

"Проблеми в САЩ"

По-рано днес "Свободна Европа" съобщи, че Делян Пеевски е наел една от най-влиятелните лобистки компании във Вашингтон, за да му помогне с "проблеми в САЩ". Договорът е между BGR Group и българската фирма "Авиора Консулт" на адвокат Александър Ангелов, с когото Пеевски работи най-често. Договорът е обявен пред регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието и там изрично е посочено, че Ангелов действа "от името на Делян Пеевски", който е български депутат.

Наскоро обвиняемите Атанас и Пламен Бобокови наеха друга американска лобистка компания, Alexandria Group International. От тяхно име фирмата е внесла в Държавния департамент на САЩ резюме с анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев.

Това не е първото партньорство между депутата от ДПС и BGR. През 2017 г. отново “Авиора Консулт” на Александър Ангелов наема фирмата. Това става веднага след като бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура по т.нар. закон Магнитски и изпрати документи срещу Делян Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Обвиняемият Василев тогава твърдеше, че посочените от него лица са присвоили 1.5 млрд. долара от КТБ с помощта на държавните институции, припомня "Свободна Европа".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст