Бизнесът се отказва от протестното отваряне на заведенията

бар

Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

От Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър Костадин Ангелов, защото по думите им "води война" с тях.

"За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват – в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус", каза Алибегов.

На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне. Според председателя на браншовата организация, здравният министър "се е заял" с ресторантьорите и ако те отворят и броят на заразените се увеличи, ще бъдат посочени за виновници.

„На протеста имаме икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути", посочи Алибегов пред БиТиВи.

Той каза още, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ. Тя се очаква да тръгне едва тази седмица. "Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора", допълни председателят на БАЗ.

"Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация", смята той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст