“Давос в пустинята” се завръща

свят

Преди повече от две години банкери криеха табелките с имената си зад вратовръзките по време на елитната инвестиционна конференция в Рияд, която се проведе броени седмици след убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти в консулската служба на Саудитска Арабия в Истанбул. След вълната от анулирани присъствия на събитието през 2018-а, форумът "Бъдеща инвестиционна инициатива", наричан често "Давос в пустинята", бе почетен от множество бизнес лидери, възползвали се от затихването на шума около обезглавяването на Хашоги и предполагаемото съучастие на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. 

Тазгодишната конференция се открива в Рияд на 27 януари и на нея се очаква да присъстват повече и по-старши мениджъри – както виртуално, така и физически. Което повдига въпроса за значението на преградите, издигнати от проблема за нарушаването на човешките права.

Уолстрийт ще бъде представен от някои от най-видните си имена. Дейвид Рубинсейн – съпредседател на компанията за управление на активи "Карлайл" – ще оглави ключов семинар, в който ще участват шефът на "Бриджуотър асошиейтс" – Рей Далио, Лари Финк на "Блек рок", главният изпълнителен директор на "Голдмън Сакс груп" – Дейвъд Салъмън – и колегата му от "Креди Сюис" – Томас Готстайн. Сред другите водещи фигури на финансовия бранш са главният изпълнителен директор на "Моргън Стенли" – Джеймс Горман, шефът на инвестиционната група "Блекстоун" – Стийвън Шуорцман, лидерът на "Софт банк" – Маса Сон, и главният изпълнителен директор на NASDAQ – Адена Фрийдман. Да припомним, че през 2019-а "Моргън Стенли" и "Голдмън Сакс" изпратиха на конференцията в Рияд мениджъри с по-нисък ранг в банковата йерархия. 

Евентуален морален тест за бизнеса ще е новата админстрация в Белия дом.

В предизборна проява на 21 ноември 2019-а президентът Джо Байдън нарече Саудитска Арабия "парий" и обеща твърд подход към отношенията със страната, конкретно във връзка със съблюдаването на човешките права. Байдън със сигурност няма да прекъсне рязко отношенията с Рияд, чиято подкрепа ще му е нужна за предоговаряне на ядрената сделка с Иран, но атмосферата ще се промени, коментират политически наблюдатели. На 22 януари пък председателят на комисията за разузнаване в Камарата на представителите – Адам Шиф – поиска информацията от правителствения доклад за убийството на Хашоги да бъде декласифицирана и направена обществено достояние. 

Мнението на бизнеса

Компаниите, анкетирани от "Ню Йорк таймс", посочват, че техните бизнес отношения с богатата Саудитска Арабия и с други държави от региона са изключително важни. Още повече, някои от тези връзки са създадени отдавна. Например, NASDAQ си партнира със саудитската  фондова борса вече две десетилетия. Други пък са обвързани с усилията на кралството да разнообрази и разшири бюджетните постъпления извън приходите от суров петрол.

Представител на "Блек Рок" е посочил, че господин Финк "е обявил публично необходимостта от по-нататъшно реформиране на Саудитска Арабия и е убеден, че участието и диалогът с обществеността на глобални лидери (като него) ще насърчат страната по пътя на реформите".  

Говорител на "Голдмън Сакс" е подчертал, че банката "има дългогодишни клиенти в региона и ще продължи да ги обслужва".

Представителите на други ключови участници в пустинния Давос са отказали коментар. 

Тор Халворсен – основател на Фондацията за човешки права, финансирала "Дисидентът" – документалният материал за убийството на Хашоги – посочва, че онези, които ще присъстват на конференцията, осигуряват ценна легитимност на престолонаследника Бин Салман. А посланието е: "Вижте, световните капитали и финансовите и индустриални титани са моите кукли на конци". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст