Нужни са повече кризисни центрове за жертви на домашно насилие

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева настоя за увеличаване на кризисните центрове, в които се настаняват жертви на домашно насилие и за отпадане на системността на наказанието на насилника. В момента е нужно да има поне 3 провинения, за да има наказание.

По време на дискусия за борбата с домашното насилие, организирана от обществения защитник, Ковачева поиска законопроектът за защита от домашното насилие да бъде разгледан в рамките на мандата на сегашния парламент.

"У нас за съжаление не се води официална статистика, но по данни на неправителствените организации, от 30 процента до почти два пъти са се увеличили обажданията на телефонните линии за помощ на пострадали от насилие през трите месеца на извънредното положение в страната. През 2020 година, пак по данни на гражданския мониторинг, убитите в близка партньорска връзка жени са 15, като от медийните публикации съобщенията са за поне още пет. Печално известен стана фактът, че само за два месеца по време на пандемията през пролетта в условия на домашно насилие бяха убити 9 жени", посочи омбудсманът.

В дискусията се включи и правосъдният министър Десислава Ахладова, чието ведомство е изготвило законопроекта и представи част от акцентите в него.  

"Разширява се кръгът на лицата, които са пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по реда на Закона за защита от домашното насилие. Увеличават се също така мерките за защита, които се налагат от компетентните органи", уточни Ахладова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст