„Обединени патриоти“ слагат край на нелегалните линейки със закон

Валери Симеонов

Частните линейки, работещи извън обхвата на спешната помощ, се вкарват в регистър и ще подлежат на контрол. Законовата промяна за това внесоха Валери Симеонов и народни представители от НФСБ и ВМРО.

"В България все още няма наредба, регулираща превоза на болни и ранени лица, извън обхвата на спешната помощ. В момента е регулирана само спешната помощ, като всички останали „линейки“, извън нея, нямат право да извършват такава, но го правят без никакъв контрол. И това се случва в ситуация, критична за здравето на българите", посочиха Валери Симеонов, Борис Ячев, Росен Живков и Георги Александров.

В интернет съществуват над 100 сайта, предлагащи този вид услуги – всички работещи в сивия сектор, става ясно от направена проверка. Нелегалните линейки в страната надхвърлят 180,  само в София те са 55. От НФСБ  посочват фрапиращи случаи за липса на отговорност и контрол, в които има починали хора и редица злоупотреби.

В края на октомври национална медия разказа за починал 33-годишен мъж. При първоначалния сигнал за болния, поради претоварване, линейката на ЦСМП не е могла да го вземе и на сигнала се е отзовала частна линейка, в която няма медицинско лице, а бакалавър-икономист извършва реанимационни действия, дават пример вносителите.

Друг случай е с възрастна жена, платила 750 лв. за транспорт в София при регулярна цена на същата услуга от 50 лв.

Цитирани са и случаи на починали хора в линейки, които буквално се „изсипват“  пред спешните отделения. Депутатите от НФСБ посочват фрапантен пример: „Линейка“ спира пред бариерата на ВМА (дори не пред Спешното) и „изсипва“ тялото на починал мъж на улицата. Вратите се затварят и „линейката“ изчезва в неизвестна посока. Служителите търсят по регистрационен номер адреса, но такъв не се намира. 

Има и други случаи с трагичен изход, при които при търсене на собственика по адресна регистрация, се оказва, че на същия адрес се намира ромска къща, в която няма такова лице.

Промените предвиждат „Автомобилна администрация“ да води и поддържа регистър на лицата, превозващи болни и ранени. Предвиждат се и редица изисквания – като задължително наличие на професионално компетентни лица – медицински екипи, технически лица, диспечерски пункт, експлоатационен център, въвеждане на задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст