На „Воля“ и НФСБ ще им трябват и нови симпатизанти

Марчела Абрашева

Вероятно причината за сключения в последната минута брак по сметка между „Воля“ и НФСБ е необходимостта новоизлюпената коалиция да влезе в парламента. Това каза пред БНР Марчела Абрашева, регионален директор на изследователския център Кantar TNS за България.

„Избирателите на „Воля“ и НФСБ симпатизират на този стил, заявления и съобщения на своите лидери. Аз мисля, че проблемът не е толкова в самите симпатизанти – те имат своите причини. /…/ Не мисля, че проблемът им е да очароват своите симпатизанти, а да привлекат нови и това ми се струва трудно“, допълни тя.  

"В последните няколко месеца е повече от очевидно, че малките коалиционни партньори бяха доста полезни и ефективни в трудните минути за коалицията. Те застанаха зад големия партньор и имаха значителна роля за продължаването на живота на последното управление на ГЕРБ до редовните парламентарни избори, предвид много активните протести през лятото на миналата година", коментира социологът.

„Изглежда, че те биха се разбрали и след изборите, както намираха възможност да кооперират и до този момент“, допълни тя.

Кой ще обере патриотичния вот и как ще се разпредели патриотичното пространство?

„Все ми се струва, че под патриотичната шапка или претенция за обединение се крият други послания. Всяка една от тези формации беше силна със силните си антисистемни изявления, с обещанието за нов тип лидерство в политиката, с радикални социални или други обещания, които привличаха тази част от избирателите, от нас, които в един или друг момент бяха разочаровани от това, което се случва в основната политическа система. Тези послания ги правеха силни в различни моменти“, подчерта Марчела Абрашева.

Привлича ли реториката срещу ДПС повече избиратели?

„Не мисля, че това носи дивиденти. То се очаква да бъде казано. Трябва да го кажеш, но само по себе си не е достатъчна причина да привлече мотивирани избиратели“, смята Абрашева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст