Още по-неизгодни лихви по банковите депозити

БНБ сграда

Докато преживяват кризата с COVID, бизнесът и домакинствата трябва да изтърпят още една несгода – все по-неизгодните лихвени проценти по новооткритите депозити в банките. Статистиката на БНБ показва, че и в началото на 2021 г. лихвите по влоговете, макар и минимално, вървят надолу. 

В данните на БНБ веднага се набиват на очи отрицателните лихви по новите депозити за бизнеса. На месечна база (януари спрямо декември) средният лихвен процент се понижава от -0.05 до -0.07 на сто. При бизнес влоговете в евро понижението на от 0.02 на 0.01 процента. 

При новооткритите депозити на домакинствата понижението е от 0.14 на 0.12% и от 0.14% на 0.09% съответно в лева и евро. 

По всички останали депозити средните лихвени проценти си остават все така закотвени около нулата. Тъжната истина е, че престоят на парите в депозитното хранилище става все по-изгоден, защото ако към ниските лихви добавим повишените такси и инфлацията излиза, че дори плащаме на кредитните институции да използват парите ни.

Странно или не, въпреки всичко доверието в банките остава високо. Както "Банкеръ" писа, гражданите и бизнеса са ускорили натрупването на средства в банките под формата на депозити. Явно причината е по-високото недоверие в сигналите за възстановяването на икономиката.

В края на януари 2021 г. депозитите на неправителствения сектор са 94.089 млрд. лв., като годишното им увеличение е 11.9%. Забележимо е и че депозитната маса расте по-бързо, тъй като през декември 2020 г. бе отчетено 9.7% годишно повишение.

Според данните на БНБ, публикувани на 23 февруари, влоговете на бизнеса възлизат на 29.253 млрд. лева. В сравнение със същия месец на 2019 г. те се увеличават с 13.5%. И се ускоряват с 3% на месечна база. 

Още по-солидно е количеството на спестяванията на домакинствата. Депозитите им достигат 61.612 млрд. лв. в края на януари. Те се увеличават с 10.5% спрямо същия месец на 2020 г. (9.7% годишен ръст през декември 2020 година).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст