БСП настоя България да купи от руската ваксина “Спутник V”

Корнелия Нинова

БСП ще внесе в парламента предложение, с което правителството да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина "Спутник V". 

Това съобщи председателят на партията Корнелия Нинова в изказване от трибуната.

"Първият път правителството се скри зад решение на Народното събрание. Поиска от нас да одобрим действия за сключване на споразумения за покупка на ваксини. Тъй като не можем да очакваме премиерът да прояви сега изключителна смелост, поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме Народното събрание да възложи на българското правителство, да започне двустранни разговори за доставка на ваксината Спутник", заяви Нинова. 

От БСП ще настояват дебатът да се състои преди разпускането на действащия парламент. 

"Очакваме от ръководството то да бъде включено спешно в програмата. В обратен случай ще упражним правото си и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос", подчерта Нинова.

Руската ваксина с 91.6% ефективност

В началото на месеца авторитетното списание "The Lancet" съобщи, че ефективността на "Спутник V" е 91,6 %. Ефективността на ваксината при пациентите над 60 години също е много висока – 91,8 процента.

Досега повече от 50 страни са дали заявка за закупуване на общо 1,2 милиарда дози от руската ваксина, пише "Дойче веле". На този етап Русия не може да осигури дори нужните на страната количества. Затова надеждите са свързани с производството на "Спутник V" в чужбина – в Бразилия, Индия, Китай и Южна Корея. Производственият капацитет в Индия ще бъде 300 милиона дози ваксини на месец, а в Южна Корея – 150 милиона дози.

Ще бъде ли одобрена от ЕС

“Спутник V” вече се разпространява и в няколко страни извън Европейския съюз, включително Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Беларус и Армения. Руските власти казват, че препаратът вече е одобрен от 33 държави, сред които са Мексико, Аржентина, Бразилия, Боливия, Алжир, Пакистан, Монголия, Гана и други. 

Ваксината все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата. Одобрение е необходимо преди да бъде внедрена във всички 27 държави от ЕС.

Въпреки това "Спутник V" е на разположение в Унгария, след като получи 6-месечно разрешение за спешна употреба от премиера Виктор Орбан.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст