Главният прокурор Иван Гешев награди магистрати и полицаи

прокуратура

Ръководствата на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Прокуратурата на Република България (ПРБ) проведоха работно съвещание. Бяха обсъдени акценти от дейността на правоохранителните институции по противодействие на престъпността през 2020 г. Набелязани бяха и мерки за опазване на обществения ред и сигурността при провеждане на предстоящите избори за Народно събрание. В съвещанието участваха главният прокурор на Република България Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорите на ГДБОП и ГД „Национална полиция“ – главни комисари Любомир Янев и Николай Хаджиев, зам.-главните прокурори Даниела Машева, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

След края на работното съвещание, проведено в сградата на МВР, на официална церемония бяха наградени 18 служители на вътрешното министерство, прокурори и следователи за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения.

С Почетен знак „Прокуратура на Република България“ са наградени и шестима служители, участвали в разследването на контрабандата на наркотичните вещества. Това са Деан Горанов, инспектор в сектор БОП-Варна при ГДБОП – МВР, разследващите полицаи от сектор БОП-Варна Живко Страхилов, Борислав Димитров и Пламена Виденова, старши разследващ митнически инспектор при Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) Георги  Христов и Ириан Никитов, старши експерт при ГДМРР.

Заместникът на главния прокурор при Върховната административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева е отличена с предметна награда за проявен висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения при осъществяването на административното и организационно ръководство на Върховна административна прокуратура и съществен принос за издигане авторитета на Прокуратурата на Република България.

С плакет „Прокуратура на Република България“ са отличени Дияна Иванова, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Варна, и Димитър Кайряков, прокурор в ОП-Варна. Двамата са наблюдаващи прокурори по досъдебното производство за незаконно пренасяне през границата на над 400 кг хероин, разкрит през февруари т.г.

С Почетен знак „Прокуратура на Република България“ са наградени и шестима служители, участвали в разследването на контрабандата на наркотичните вещества. Това са Деан Горанов, инспектор в сектор БОП-Варна при ГДБОП – МВР, разследващите полицаи от сектор БОП-Варна Живко Страхилов, Борислав Димитров и Пламена Виденова, старши разследващ митнически инспектор при Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ (ГДМРР) Георги  Христов и Ириан Никитов, старши експерт при ГДМРР.

Плакет „Прокуратура на Република България“ получи прокурорът от отдел 04 „Международен“ при ВКП Сава Петров и следователят в отдел 03 „Стопански“ на Националната следствена служба Светослав Василев за работата им по молби за правна помощ от САЩ, свързани с разследване на дейността на лица, използвали рансъмуеър (ransomwear) с наименованието NetWalker. Зловредният софтуер е атакувал здравни заведения, училища, предприятия и правителствени агенции в САЩ чрез проникване в компютърните им системи и криптиране на информацията, за чието разкодиране е бил искан откуп в големи размери.

Прокурорът от Окръжна прокуратура-Стара Загора Ваня Керанова-Робакова получи плакет „Прокуратура на Република България“ за водено от нея наказателно производство, по което е постигната осъдителна присъда за двама извършители на грабеж над възрастен мъж в с. Енина, община Казанлък.

Директорът на ГДБОП гл.комисар Любомир Янев, получи предметна награда, а заместникът му  ст. комисар Илия Делчев и инспектор Стоян Златанов бяха отличени със знак „Прокуратура на Република България“. Наградите са за активното участие на ГДБОП в неутрализирането на  организирана престъпна група за изработка и разпространение на неистински парични знаци и български лични документи, проведена на 1 февруари т.г. при съвместни действия на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Службата за борба с наркотиците DEA, както и за  проведеното разследване срещу международна престъпна мрежа, действаща на територията на България и Сърбия, за трафик на големи количества хероин от Турция през България към САЩ.

За двете операции прокурорите Ивета Маркович и Калин Близнаков от Специализираната прокуратура (СП) и Елица Василева, прокурор от Софийска районна прокуратура, командирована в СП, са отличени с плакет „Прокуратура на Република България“. Ивета Маркович получи наградата за работата й по разследването на организираната престъпна група за изработка и разпространение на неистински парични знаци и български лични документи, а Калин Близнаков и Елица Василева – за професионално свършена работа по изпълнението на молбата за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ по разследването срещу международната престъпна мрежа за трафик на хероин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст