Българският бизнес ще разполага с още един инструмент за инвестиции 

пазари

Към момента Инвестиционният фонд на Инициативата "Три морета" е подкрепен от девет държави от общо 11-те страни членки на ЕС, които са в Инициативата "Три морета". Той е създаден, за да инвестира в проекти, важни за Инициативата, с трансграничен ефект в областите: енергетика, транспорт и дигитална инфраструктура. Ще се търсят инвестиционни активи и проекти с потенциал за търговска възвращаемост и устойчиви дългосрочни приходи от дейността. Инициативата е подкрепена от САЩ, Германия и Европейската комисия.

Това съобщиха от БТТП след срещата, организирана от "Българската банка за развитие" АД с инвестиционния съветник на Инвестиционният фонд на Инициативата "Три морета" Amber Fund Management Limited. 

Представители на Amber Fund Management Limited – Джо Филипсз, ръководител на Amber, организацията, управляваща фонда, и Мередит Фрост, отговаряща за връзките с инвеститорите, са представили информация за секторите и проектите, които фондът може да подкрепи.

Николай Димитров, изпълнителен директор, и Панайот Филипов, член на управителния съвет на "Българската банка за развитие" АД, която от декември 2020 г. е акционер в Инвестиционния фонд на Инициативата „Три морета“, също са участвали в събитието, организирано от "Българската банка за развитие" АД. В него са се включили над 90 участника от водещите работодателски организации и бизнеса в страната.

Фондът към Инициативата „Три морета“ може да инвестира дялов капитал както в публични, така и в частни и публично-частни проекти от региона, които отговарят на приоритетните сфери на подкрепа, отбелязват от търговско-промишлената палата. При определени условия фондът може да съфинансира и бенефициенти по оперативните програми на ЕС, стига проектите им да отговарят на условията и да гарантират устойчивост. Целевият размер на инвестициите е от 50 до 250 млн. евро.

Фондът е структуриран съгласно най-добрите практики в сферата на инвестициите, a подборът на проекти се извършва от фонд-мениджър, който полза услугите на ексклузивен инвестиционен съветник – Amber Fund Management Limited. Селекцията на проектите ще се извършва на изцяло пазарен принцип, като фонд-мениджърът и инвестиционният съветник могат да се възползват от местните познания на акционери като "Българската банка за развитие" АД.

Към момента акумулираните средства от акционери във фонда са около 1.2 млрд. евро, които ще бъдат инвестирани под формата на рисков капитал в приоритетни проекти за страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море. "Българска банка за развитие" АД е инвеститор с ангажимент в размер на 20 млн. евро във фонда.

 

България е председател на инициативата „Три морета“ през 2021 г.

Сред приоритетите на България в годината на председателството й са енергийната сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличаването на транспортната и цифровата свързаност между страните. Една от целите на страната ни е и изграждането на по-добра регионална свързаност, включително в технологиите и иновациите, като надгради постигнатото от миналогодишното естонско председателство. Високотехнологичните разработки в областта на дигитализацията, енергийната ефективност и зелената икономика създават нови възможности за интелигентна мрежа между университетски изследователски и иновационни центрове, предлагайки шансове на нашите млади иноватори и ИТ специалисти да останат да работят в региона.

"Три морета“ е политически проект на ниво държавни глави на държави членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешката република. 

Целта на „Три морета“ е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст