Политиците успяха да омаловажат българската реч

Доц. Владислав Миланов

„Готови сме да направим парламентарни езикови дневници – има толкова отклонения, груби прояви на речевия протокол. И през последните години политиците успяха да омаловажат българската реч, да изричат думи, зад които съдържателността е сведена до най-ниското равнище… Най-страшното е, че хора с вулгарно и цинично мислене, с арогантно поведение, не преценяват на кого, с кого, къде говорят“. Това каза пред БНР доц. Владислав Миланов, езиковед и преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“.

По думите му политическото се е наложило над мъдрата реч. 

„Публични лица си позволиха говорене, неуместно за институционалната им отговорност. Нашите изследвания отдавна не търсят задълбочеността, подходяща за такъв тип публично говорене, защото примерите не дават повод за това. С моите студенти не говорим за езикова култура. И последният парламент не успя да утвърди умерен тон, не даде израз на стилното държавно присъствие“, обясни той. 

„Най-притесняващи са тенденциите към езиковата агресия… Липсва усет кое и кога е уместно поставя големия въпрос за отговорността на хората, които ни представляват. Никой не може да преобрази речта така, както политиците го правят… Политиците и в това Народно събрание се научиха да се крият зад думите и да внушават това, което ги обслужва“, допълни доц. Миланов. 

Очакват се разработките на 23 езиковеди от европейски страни, които обобщават политическата реч. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст