ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Срещата на върха на ЕС за Русия ще се проведе на 25-26 март в онлайн формат

Шарл Мишел

Срещата на върха на държавните и правителствени лидери на Евросъюза (ЕС), планирана за 25-26 март, ще се проведе в онлайн формат заради обхванатата от третата вълна на пандемията от новия коронавируса Европа. Това е съобщил в неделя в Twitter Баренд Лейтс, представител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Главна тема на предстоящата среща се очаква да бъде прегледът на отношенията на държавите членки на ЕС с Русия.

"Председателят на Европейския съвет е взел решение срещата на 25-26 март да се проведе във формат на видеоконференция във връзка с взрива на заболеваемостта от COVID-19 в страните от общността. Председателят Шарл Мишел ще продължи консултациите с лидерите в рамките на подготовката за срещата на върха", е заявил Баренд Лейтс.

Шарл Мишел нееднократно по-рано е подчертавал, че най-сложните дискусии лидерите на ЕС предпочитат да провеждат в присъствен формат, което опростява преговорите по проблемите, по които  между страните от ЕС нямат единно становище. Към тези сложни въпроси се отнасят и дискусиите за отношенията с Русия.

В петък от Еврокомисията  признаха, че в Европа е започнала трета вълна на пандемията от новия коронавируса.

В Белгия, където според строгите санитарни протиепидемични мерки работят всички институции в Брюксел, за последните седем дни заболеваемостта от COVID-19 е нараснала с 38 на сто. Строга карантина, забрана на пътуванията в чужбина и комендантски час действат от октомври. Очакваше се, че през април ще започне поетапното смекчаване на карантината, но третата вълна на пандемията, както отбелязват много експерти, по-скоро няма да  позволи това да се случи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст