ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британците с 5000 паунда глоба, ако тръгнат на почивка преди юни

хейтроу

Глоби от 5000 паунда (около 6900 щатски долара) ще бъдат въведени за хората от Англия, които се опитват да пътуват в чужбина преди края на юни при затягане на граничния контрол в страната, съобщава Ройтерс.

Британският здравен министър Мат Ханкок каза, че първоначалният план на правителството за преглед на международните пътувания през април и евентуалното им разрешаване от 17 май все още е в сила, но глобите за пътуване зад граница са включени в законодателството, в случай че този план се окаже невъзможен за изпълнение.

Новината за въвеждане на подобна глоба доведе до рязко поевтиняване на акциите на самолетните и туроператорските компании при старта на търговията на Лондонската борса във вторник. Акциите на нискотарифните самолетни компании easyJet и Jet2 (собственост на British Airway), както и на водещия туроператор TUI поевтиняват с между 4 и 5 на сто.

Понастоящем във Великобритания са забранени международни почивки.

"Най-ранната дата, след която ще разрешим международни пътувания е 17-и май. Това не се е променило", посочи министър Ханкок пред Sky News.

Въпросът дали британците ще могат да пътуват в чужбина без конкретни причини като работа или образование, все още трябва да бъде разгледан от правителствения преглед на пътуванията, който трябва да бъде докладван на 12 април, допълни Ханкок.

Надеждите, че правителството ще даде зелена светлина за летните почивки в чужбина след 17-и май, се стопиха през последните дни поради предупрежденията за нарастващи нива на инфекция с Covid-19 в Европа.

Междувременно европейските авиокомпании и туристическият сектор се готвят за второ изгубено лято. След като вече натрупаха милиарди дългове, за да преживеят една година на строги ограничения за пътуване, те са изправени пред допълнително напрежение и някои могат да се нуждаят от нови средства, отбелязва Ройтерс.

Мат Ханкок отбеляза, че е твърде рано да се каже какво ще реши правителството относно предстоящия ваканционен сезон.

"Причината за това е, че виждаме тази трета вълна да се надига в някои части на Европа и също така виждаме нови коронавирусни варианти, като е много важно да защитим напредъка, който успяхме да постигнем тук във Великобритания", подчерта здравният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст