ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК заплаши “АстраЗенека” със забрана за износа на ваксината й

астразенека

Генералният директор на дирекция „Здраве“ в Европейската комисия Сандра Галина заяви, че комисията ще предприеме действия срещу компанията „АстраЗенека“ заради неизпълнението на задължението ѝ по договора за доставки на ваксини срещу Covid-19.

Пред комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент тя заяви: „Очаквахме доставки в размери на стотици милиони, а не сме получили дори четвърт от тях. Обсъждаме това със страните-членки и, разбира се, ще предприемем съответните мерки. Ще използваме всички инструменти, които имаме на разположение, за да получим дозите си. Това е важен елемент от отношенията ни с „АстраЗенека“.

Тя обясни, че "АстраЗенека" е трябвало да започне да доставя ваксинационни дози още през декември 2020 г., но компанията не е предоставила достатъчно данни навреме, забавяйки спешното разрешение на нейната ваксина от Европейската агенция по лекарствата.

Галина добави, че ЕС разполага и с инструмент за наблюдение на износа на ваксини, когото определи като „много полезен“. Тя добави, че има проблеми и с фалшиви ваксини, по който работи ОЛАФ.

Сандра Галина също така прогнозира, че целта да се ваксинират срещу коронавирус 70% от гражданите на ЕС на възраст над 18 години до края на лятото е "постижима, но се изисква бдителност". Тя добави, че за постигането на тази цел ще са необходими 225 милиона дози ваксина срещу Covid-19.

Междувременно първите дози от ваксината на Johnson & Johnson трябва да пристигнат в средата на април, отбеляза тя.

По-рано председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предупреди компанията "Астра Зенека, че комисията може да забрани износ на ваксината ѝ извън Европейския съюз заради намалението на съгласуваните доставки на препарата в страните членки.

Британското правителство от своя страна пък предупреди за ответни действия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст