ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Легитимността на всеки избор е в масовия вот на гражданите

Румен Радев се срещна с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви президентът Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Представителите на организацията са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април.

Държавният глава отбеляза, че България е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в условията на епидемична обстановка и припомни, че именно в тази връзка е провел поредица  от консултации с отговорните за изборния процес институции, здравните власти, парламентарно представените и извънпарламентарни политически формации, граждански организации и представители на българските общности зад граница. Целта на проведените срещи е предприемането на мерки както за гарантиране на здравето и изборните права на гражданите, така и честност, прозрачност и достъпност на изборния процес, за да се насърчи участието на гражданите. Легитимността на всеки избор се състои в масовия вот на гражданите, а доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях, подчерта Румен Радев.

В рамките на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на парламентарните избори. Сред акцентите в разговора бяха създадените условия за поставените под карантина граждани да могат да упражнят конституционното си право на глас; организирането на достатъчно мобилни избирателни секции; произтичащите затруднения при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок процент невалидни бюлетини, отчитани при предишни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и потенциалът за въвеждане на дистанционно гласуване за българските граждани в чужбина.

Ръководителят на мисията наблюдатели Корийн Йонкър подчерта, че това е деветата мисия на ОССЕ за наблюдение на избори в България, която ще се ръководи в своята работа не от сравнения с проведени предишни избори у нас или с избори в други държави, а от стандартите и критериите на международната организация в тази област.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст