ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВнР привика македонския посланик заради “Евровизия”

Евровизия

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски в София бе извикан днес на среща в МВнР с изпълнителния директор на директор на дирекция „Югоизточна Европа“ Ива Крулева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Повод за разговора са зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ.

"Българската страна изрази и дълбокото си недоумение и разочарование от мащабната негативна кампания в Република Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс „Евровизия 2021“, съобщават от ведомството.

Освен в рамките на проведената днес среща, българската страна е информирала за споменатите случаи представителства на международни и регионални организации, посолства на държави-членки на Европейския съюз и други партньори.

България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите, деклариращи българска идентичност, навсякъде по света, подчертават от МВнР.

Изображение, напомнящо българския флаг, в един от кадрите на официалния клип на Васил Гарванлиев за "Евровизия" предизвика шумен скандал в Северна Македония. Впоследствие кадрите с флага бяха премахнати.

Изпълнителят бе обвинен, че използва българския флаг нарочно, след като според критиците му, преди бил казвал, че баба му е родена в България и поради тази причина той също има български паспорт и че България и Северна Македония са една и съща държава, но разделена от граница.

Заради тази част в клипа му в Северна Македония вече има петиция за отстраняването му от конкурса. 

В изявление той заяви, че с видеото си не е искал да покаже нищо друго, освен музика и изкуство. Нито един от участниците в реализацията на видеото, нито представители на държавни институции умишлено са се намесвали в художественото оформление на Националната галерия "Даут Пашин Аман", където то е заснето. Самата галерия твърди, че въпросното изображение е изложено там от много години. 

"Моята баба, майката на татко ми, е родена в село Игралище до Петрич, което ми даде възможност да получа български паспорт, който притежавам вече от 20 години. По закон двойното гражданство в Македония е позволено", обяви певецът във видеообръщение.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст