ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън заяви силен интерес съм Европа

байдън на европейския съвет

Силен ЕС е в интерес на САЩ. Ние споделяме общи демократични ценности и най-голямото търговско и инвестиционно партньорство в света. Това заяви по време на онлайн срещата на евролидерите в четвъртък  американският президент Джо Байдън. Така беше направен опит да бъдат възстановени отношенията между Брюксел и Вашингтон, които забуксуваха по време на администрацията на Доналд Тръмп. 

Байдън е призова за тясно сътрудничество по общи предизвикателства, като борбата с коронавируса и с климатичните проблеми, за задълбочаване на икономическите връзки и за да се гарантира, че "демокрации, а не автокрации ще определят правилата на пътя".

Президентът на САЩ предложи заедно с европейските страни да работят заедно по външнополитически въпроси от взаимен интерес, включително Китай и Русия. Той подчерта необходимостта от по-нататъшно взаимодействие между САЩ и ЕС относно Турция, Южен Кавказ, Източна Европа и Западните Балкани.

Байдън потвърди ангажимента си за съживяване  на отношенията между САЩ и ЕС и  заяви, че задълбочаването на връзките може да гарантира, че "демокрации, а не автокрации ще определят правилата на пътя".

По-рано през деня Съединените щати и Европа се договориха да възобновят двустранния диалог за Китай и да работят заедно за справяне с “предизвикателното поведение на Русия“, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

“Двамата изразиха споделеното разбиране, че отношенията с Китай са многостранни. Те включват елементи на сътрудничество, конкуренция и системно съперничество“, се казва в изявлението.

САЩ няма да принудят нито един съюзник от НАТО да избира между Вашингтон и Пекин, заяви Блинкен в централата на НАТО в Брюксел.

Европейските съюзници Франция и Германия търсят стратегически баланс в отношенията с Пекин и Вашингтон, който да гарантира, че Европейският съюз не е толкова тясно свързан с една от двете големи сили в света, че да отчуждава другата.

Страните от Източна Европа обявиха, че са готови да задълбочат отношенията си с Китай в рамките на инициативата 17+1.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст