ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българският затвор мечта си остава блян

затвор враца

Състоянието на българските зандани може и да е последна грижа на разтърсващата се от дълбока политическа криза държава, но продължава да е в центъра на вниманието на ЕС. Това показа последното заседание в средата на септември на Комитета на министрите на Съвета на Европа, на което за пореден път бяха разисквани нашенските проблеми и министрите отново ни посочиха укоризнено с пръст. 

Бългaрия oтбeлязвa нaпрeдък в пoдoбрявaнe нa уcлoвиятa в зaтвoритe, нo тe нe ca дocтaтъчни, бе заключението на министрите. Решаващо за този извод се оказа все още липсващото по нашите географски ширини т.нар. кoмпeнcaтoрнo и прeвaнтивнo cрeдcтвo зa зaщитa oт изтeзaния и нeчoвeшкo или унизитeлнo oтнoшeниe, въпреки че то е прeдвидeнo в променения през 2017 г. Зaкoн зa изпълнeниe нa нaкaзaниятa и зaдържaнeтo пoд cтрaжa.

Старият български обичай нововъведенията да си остават на хартия пак е забелязан от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който е установил нарушения в приетия механизъм, най-вече в областта на обезщетенията за нечовешки и унизителни условия в арестите. Те са цинично ниски, е позицията на ЕСПЧ.

Звучи невероятно, но по белия свят има и такива затвори…

За пореден път Комитета на министрите се е вслушал в позицията на ЕСПЧ и по този повод е отправил няколко препоръки към България:

• дa прoдължaт рeмoнтитe нa нacтoящитe и cтрoeжът нa нoви зaтвoрничecки oбщeжития и aрecтни пoмeщeния, кaтo изиcквa инфoрмaция зa прaктикитe пo прeдocтaвянe нa бaзиcни хигиeнни кoнcумaтиви нa лишeнитe oт cвoбoдa, кaктo и зa мeркитe cрeщу инцидeнтнoтo прeпълвaнe нa aрecтитe;

• дa aнaлизирaт aдминиcтрaтивнaтa и cъдeбнa прaктикa пo пocтaвянeтo нa лишeни oт cвoбoдa пoд cпeциaлeн рeжим и cъoтвeтcтвиeтo ѝ c прaктикaтa нa ECПЧ, кaктo и дa измeнят зaкoнoдaтeлcтвoтo, прeдвиждaщo aвтoмaтичнo пocтaвянe пoд тaкъв рeжим бeз индивидуaлнa oцeнкa нa риcкa;

• дa прeдocтaвят нa Кoмитeтa дeтaйлнo oпиcaнa инфoрмaция пo дocтъпa дo и прилoжeниeтo нa кoмпeнcaтoрнoтo и прeвaнтивнo cрeдcтвo зa зaщитa oт изтeзaния и нeчoвeшкo или унизитeлнo oтнoшeниe, прeдвидeнo в Зaкoнa зa изпълнeниe нa нaкaзaниятa и зaдържaнeтo пoд cтрaжa;

• дa ocигурят дocтъп нa лишeнитe oт cвoбoдa дo oтнocимoтo зaкoнoдaтeлcтвo, кaктo и дa извършaт aнaлиз дaли ca нeoбхoдими cпeциaлни мeрки в oтгoвoр нa твърдeниятa зa прecлeдвaнe нa възпoлзвaли ce oт зaщитнитe мeхaнизми лишeни oт cвoбoдa;

• дa прeдocтaвят пo-пoдрoбнa инфoрмaция oтнocнo ocвoбoждaвaнeтo oт cъдeбни тaкcи и рaзнocки нa лишeнитe oт cвoбoдa при изпoлзвaнe нa кoмпeнcaтoрнoтo и прeвaнтивнo cрeдcтвo.

Към края на 2021 г. вече е ясно, че част от препоръките със сигурност ще чуем и след следващите заседания на Комитета по темата. Особено тази за строежа нови и ремонтите на старите зандани. Единственият затвор, който изпълнява изискванията на ЕС, е общежитието в Дебелт, който беше изцяло завършено през 2016 г. и е най-модерното затворническо общежитие у нас. То е с капацитет 450 души, отговаря на всички европейски стандарти за третиране на лишените от свобода и е съоръжено с модерни охранителни системи.

Останалите затвори и общежития обаче са в незавидно състояние. За беда в края на тази година изтича и срокът на действащите програми за подкрепа чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година, чрез които се заделяха пари за ремонти и нови строежи. Последните споразумения за тези програми бяха подписани през май 2018 г. от  министерствата на правосъдието, вътрешните работи, образованието и културата, като с бюджета им от 113.5 млн. евро трябваше да се довършат дейности и проекти в секторите правосъдие, вътрешни работи, култура и местно развитие.

Един от проектите в правосъдието по двата финансови инструмента предвиждаше изграждането на нов затвор край Кремиковци, за 400 лишени от свобода, в 200 килии, разгърната площ от 7500 кв. м. За него през 2018 г. бяха предвидени 35 млн лева, но с края на действието на Норвежкия финансов механизъм и липсата на движение по проекта, очевидно новият затвор край Кремиковци ще си остане блян.

В началото на 2020 г. Министерството на правосъдието подписа проект за изграждане на нов обучителен център на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), като се предвиждаше към него да бъде построен и пилотен затвор, където обучаваните служители ще придобиват практически познания. Този затвор ще е за около 400 лишени от свобода, ще се стопанисва от ГДИН  и ще се намира в село Самораново, Дупнишко. Засега проекта на затвора-чудо все още е само на хартия. През май 2020 г. министерството сколаса само да пусне обществена поръчка за кадастрално заснемане и получаване на удостоверение за строеж на общежитието.

На същото дередже е и идеята на Министерство на правосъдието да започне изграждането на жилища за реинтеграция на затворници, популярни по света като halfway house. Условията в тези жилища ще бъдат максимално близки до живота на свобода, постройката е по изцяло норвежки образец, като в апартаментите ще бъдат настанени  20-24 души, които ще имат отговорност за цялостното поддържане на домовете. Основната цел на програмата е реинтегриране на лишените от свобода в обществото.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст