ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Екзакта”: Седем партии ще влязат в следващия парламент

Парламент гласуване

ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила с 24% от гласовете на твърдо решилите да гласуват. Това показват данните от изследване на „Екзакта Рисърч Груп“. Проучването е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни граждани в 91 населени места. Оспорвана остава битката за второто място между „Продължаваме промяната“ (ПП) и БСП. Преднината на ПП пред БСП е минимална – от 0,7%. Електоралната подкрепа за ПП е 16,2%, а тази за БСП – 15,5%. Четвърти са „Има такъв народ“ с електорална тежест от 11,5%, пети – ДПС с електорален дял от 9,9%, а шести – „Демократична България“ с 9,6%.

 

Снимка: Екзакта

 

В последните дни на кампанията "Изправи се БГ! Ние идваме!" втвърдяват електората си и ограничават „изтичането” му към други партии. Това в момента е единствената по-малка формация, която „стъпва” на 4-процентната бариера и успява да влезе в парламента, сочат данните на „Екзакта“.

Вотът за президент

Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев – Илияна Йотова получава 48% подкрепа, а Анастас Герджиков – Невяна Митева-Матеева – 27,9%. Трети са Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с 9%, а четвърти – Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе с 6,8%. Кандидатпрезидентската двойка на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Елена Гунчева получава 2,4%, а на ВМРО Милен Михов и Мария Цветкова – 2,3%.

 

Снимка: Екзакта

 

0,4% посочват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого”, а общо 3,2% посочват, че ще гласуват за други кандидати.

Румен Радев и Илияна Йотова получават пълна подкрепа от избирателите на БСП и почти 90-процентова подкрепа от привържениците на ИТН, както и от гласуващите за ИБГНИ. 86% от избирателите на ПП декларират подкрепа за Радев. Герджиков и Митева получават близо 90-процентова подкрепа от избирателите на ГЕРБ, а също и част от гласовете на избиратели от ДБ и от ВМРО. 97% от избирателите на ДПС подкрепят за президент Карадайъ, а Лозан Панов е подкрепян от две трети от избирателите на ДБ.

Избирателна активност

Броени дни преди вота се регистрира свиване на дяловете на твърдо решилите да гласуват избиратели. Ако в началото на ноември 49% от българите вярваха, че изборите ще бъдат честни, то към 9 ноември този дял се свива до 43%. Убедени в честността на вота са най-често избирателите на БСП – 77%, а най-малко вярват в честността на вота избирателите на ГЕРБ – 18%. Сред политически апатичните българи расте недоверието към честността на вота. 47-48% е декларираната готовност да се гласува за двата вота на 14 ноември. Твърдо решилите да гласуват, но все още колебаещи се за кого да дадат гласа си както за президент, така и за парламент не намаляват през последните седмици. Техният дял остава в рамките на 8-9% от твърдо решилите да гласуват.

В сегашното изследване се регистрира по-ниска декларативна активност сред младите на възраст до 30 години. Младите българи декларират малко по-висок интерес към парламентарния вот в сравнение с президентския.

Твърдо решилите да гласуват за президент са по-често на възраст над 40 години, висшисти и хора, живеещи в населените места извън столицата. Сред твърдо решилите да гласуват и избралите кого да подкрепят на парламентарния вот има по-често висшисти, жители на градовете областни центрове и хора на възраст над 30 години. С най-твърди и мобилизирани ядра до деня на вота остават БСП, ГЕРБ и ДПС, а към високи нива на мобилизация в края на кампанията се приближават електоратите на ИТН и на ИБГНИ.

Изследването на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е финансирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”. То е проведено на територията на България и даннитене включват информация за вота на избирателите от чужбина.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст