ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Маркет линкс”: Под 1% разлика между ГЕРБ и “Има такъв народ”

Избори - 1

Подкрепата за първите две политически сили е почти еднаква. ГЕРБ-СДС получават 19,7% подкрепа, а "Има такъв народ" – 18,8%.Това сочат данните от съвместното проучване, финансирано и реализирано от bTV и "Маркет линкс" сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

По думите на социолога Добромир Живков при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария "Има такъв народ" да бъде първа политическа сила. През последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС, която поставя границата под въпрос", каза социологът пред bTV.

Третото и четвъртото място са съответно за БСП и Демократична България" – 16,9% и 12,5%. Петото за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за "Изправи се! Мутри вън!" с 5,4% подкрепа.

"При "Демократична България" има периферия, която в момента от обединението се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен. ще предопредели и третото място", обясни Добромир Живков.

Патриотичните партии обаче не успяват да минат 4-процентната бариера според данните на "Маркет линкс". Живков уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват тази неделя.

 

 

По думите на Живков е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване върху избирателната активност.

Общественото доверие в служебното правителство е високо. Към настоящия момент българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална – съответно 42% и 43%.

 

 

От "Маркетн линкс" са проучили и нагласите за санкциите „Магнитски“ и дали те са основателни. Според 57% те са основателни, според 17% – не, а 26% не знаят.

 

 

Според 39% от българите санкциите са намеса във вътрешните работи на страната, а 37% са на противоположното мнение. 24% не могат да преценят.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст