ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Уволниха доцента от УНСС, който се възмути от агитация на Борисов

доц. Мартин Осиковски

Доц. Мартин Осиковски, който протестира срещу предизборна изява на премиера Бойко Борисов в УНСС на 2 април, е бил уволнен вчера от университета. В момента се надига огромно обществено възмущение от действията на ръководството на вуза. След изявите на Борисов в университета Осиковски напусна заеманите ръководни постове, но остана преподавател. Възмущението си тогава той изрази и в социалните мрежи.

От петиция, която студенти и хора от колектива на университета организират в момента, става ясно, че той е бил уволнен дисциплинарно. Мотивите – "злоупотреба с доверието на работодателя" и "уронване на доброто име на предприятието" съгласно Кодекса на труда. Нарушен е бил и правилникът на университета, който изисква лоялност от служителите.

Постовете, от които Осиковски се бе отказал, бяха: главен секретар по уеб комуникации, член на редколегията на "Научни трудове" и "Годишник на УНСС" и член на атестационната комисия на факултет "Икономика на инфраструктурата". А негодуванието му бе свързано конкретно с факта, че домакинствайки на Борисов, за да разгледа т.нар. „нов корпус“, университетът се е поставил в услуга на предизборна агитация – "обидно по отношение на автономията, на толкова много хора, които работят или учат тук". В УНСС Борисов бе довел още Кирил Ананиев и Николай Нанков.

"Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към университета по смисъла на духа на неговия правилник, на закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател. Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България", се казва в петицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст