ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Уолстрийт предупреждава за слабост на Bitcoin

валути

Стратези на "Джей Пи Моргън Чейз" се опасяват от колапс на цените на Bitcoin, ако в най-кратки срокове виртуалната монета не успее да се върне над 60 хил. щ. долара. Те посочват, че в последните няколко дни на фючърсните пазари на Bitcoin е имало масова ликвидация, подобна на случилата се в средата на януари, през февруари и в края на ноември 2020-а. Банкерите смятат, че търговци и криптофондове са били сред основните играчи, изградили дълги позиции във виртуалната валута през последните седмици, както и ред най-активните участници в закриването им през последните дни. 

В посочените по-горе три периода на срив през миналата година търсенето е било достатъчно силно, за да позволи на Bitcoin бързо да изскочи над ключовите прагове, което допринесе за по-нататъшното поскъпване на виртуалните пари, посочват експертите на "Джей Пи Моргън Чейз". През последните дни обаче цифровата монета загуби ускорение след като достигна почти 65 хил. щ. долара. Притокът на средства в нея също изглежда слаб.

Цената на Bitcoin се изкачи до 64,870 щ. долара през миналата седмица в периода на регистрация на криптоборсата Coinbase Global на NASDAQ, но впоследствие се върна под 55 хил. долара, а на 23 април падна под 50 хил. долара. 

Само през уикенда са били ликвидирани дълги позиции в Bitcoin за около 10 млрд. щ. долара, което доведе до 10% спад на криптопарите. Целият криптопазар пък загуби около 300 млрд. долара от общата си пазарна капитализация в размер на над 2 трлн. долара. Преди този срив изпълнителният директор на Световния икономически форум предупреди, че на набъбващия криптосектор скоро ще бъде наложен "драматичен" кръг от регулации.  

"Джей Пи Моргън" прогнозира, че ако Bitcoin не успее да обърне краткосрочния си низходящ тренд, цената ще падне под 50 хил. долара (което вече е факт), а следващото ниво на подкрепа е 49,212 долара. 

Междувременно, и други анализатори от Уолстрийт споделят мнението, че мощният ценови подем на виртуалните пари е към края си. Сред тях е Майкъл Първис – главен изпълнителен директор на Tallbacken Capital Advisors, който посочва, че "от чисто техническа перспектива подемът на Bitcoin изглежда доста спорен в краткосрочен план". 

Експерти от бранша коментират, че цената на виртуалната монета е слязла под 50 хил. долара след новината, че щатският президент Джо Байдън може да повиши данъците на капиталовите печалби за богатите. И че водещата криптовалута е паднала в тандем с американските фондови борси, обезпокоени от потенциалното данъчно увеличение. 

Байдън иска да облага с 43.3% капиталовите печалби на американците с годишен доход, надхвърлящ 1 млн. щ. долара. Целта е с допълнителните поскъпления да се финансират здравеопазването, обучението в предучилищна възраст и заплащането на работниците в принудителен отпуск.

Данъчни експерти посочват, че пазарните страхове са преждевременни, защото планът на Байдън може да изключи от по-високата ставка част от капиталовите печалби. Някои данъкоплатци, включително собствениците на бизнес, също могат да бъдат изключени от данъка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст