ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 21 – 27 май от Banker Weekly

Четете в новия брой на вестник Банкеръ

Чиновниците са много, а лакомията им – безкрайна

Много хора са шашнати от случващото се днес, но със сигурност далеч повече са онези наивници, които едва сега започват да провиждат какви попари са надробили довчерашният им Премиер Слънце и свитата, пардон – ордата му от вакханки и сатири. "Калинки" и "червени шапчици", уволнени от скъпоплатените си високи длъжности, се връщат на старите си щатове, пазени грижливо за тях по две-три години.

Нова ескалация на фишинг атаките

Електронните пощенски кутии вече не са единствения път на хакерите до нас. Социалните мрежи все по-често изпълняват тази роля. Появи се и нова мода: източване на банкови карти с фалшиви онлайн игри от името на големи търговски вериги. За това сигнализираха наши читатели, попаднали на офертите за примамливи парични награди.

Петков разбута кошера в ББР

Скандалът с раздадените милионни кредити на избрани фирми набира скорост. Решимостта на служебния министър на икономиката Кирил Петков да извади на бял свят цялата истина за финансирането на „богопомазаните“ от властта, които са ползвали инак държавната Българската банка за развитие като лична, наруши рахатлъка на много от тях. В момента, в който станаха ясни имената на най-облагодетелстваните фирми, от кошера на доскорошните властници се разнесе неистово жужене.  

Патриотите – като в турски сериал

Патриотичните финтове очевидно няма да приключат скоро. Лидерите на националистическите партии са готови на какво ли не, само и само да успеят да извоюват депутатски места. Не се понасят особено, но в името на тази цел са готови и на жертви. Изобщо, нещата при патриотите приличат на сюжет от турски сериал. Не можеш да разбереш кой на кого какъв е, къде започва враждата и свърша любовта. Но категорично обичта се засилва преди избори.

"Градусите" убили топ ЕС проект за птицеферма у нас

"Градусите" съсипаха най-големия проект за птицеферма за заплодени яйца по мярка 121 в рамките на ЕС. "Не казвам само Иван Ангелов, защото не той сам, а изградената мрежа около него ме уби”. Това каза специално за БАНКЕРЪ Нела Калъчева, собственик на фалиралото предприятие в с. Малина, Община Средец, Бургаска област.

Мисирките са като ято – цвъкат дружно и навсякъде!

Тези дни всичко е служебна метла. И как иначе да бъде след ГЕРБ-аджийския пир из властовите ешелони? Думата ни в случая не е обаче за калинките, а за мисирките. Които в природата може и да са твърде различни животинки, но в хуманоидното си въплъщение почти се припокриват. На първо място – в слугинажа. 

Олигархията сбърка, като фалира КТБ, и отчете грешката си

Една от характеристиките на хищническия модел у нас е, че хората в него не са особено кадърни да създават, затова овладяват някоя пазарна ниша и я похабяват. После минават към заграбването на следващата. Издирват проспериращи предприемачи за жертви. Затова в България на микро ниво има забогатяване, а на макро ниво изоставане от всички държави в ЕС. Икономистът Георги Ганев пред БАНКЕРЪ.

Ще има ли такава партия?

Партиите на статуквото губят влияние, а най-голямата от тях – до неотдавна управлявалата ГЕРБ, събира токсични нива на отвращение и омраза. Партиите, обявили се за носители на промяната, са на вълната на противоположна тенденция. Но за да се наложат като изразител на желанията на върховния суверен, те трябва да се справят с три задачи:  първо, да поискат властта, второ, да я спечелят и трето, да докажат, че са способни да управляват. Първата проверка даде отрицателен резултат, за което има както оправдание, така и рационални обяснения.

Подготовката за електронен вот ще ни отнеме едно десетилетие

Между чисто пропорционалния и чисто мажоритарния вот има серия междинни варианти и може да се окаже, че именно те са по-подходящи за България. Но има и проведен референдум, в който много висок процент българи гласуваха за мажоритарни избори. Голяма част от тях не направиха информиран избор. Ако сме цивилизована страна и зачитаме мнението на народа, трябва да направим нов референдум по темата, с нормална разяснителна кампания. Говорителят на ЦИК доц. Цветозар Томов пред  БАНКЕРЪ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст