ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев “извади” правителство за пет мандата! Командирите…

Президентство представяне на служебен кабинет

В назначеното с указ на президента Румен Радев служебно правителство влизат както министри от предишни служебни кабинети, така и нови лица, свързани с левицата и с десницата. Каквото и да си говорим, случва се за първи път –

Премиерът Стефан Янев е роден на 1 март 1960 г. в пловдивското село Поповица. През периода 1983-2014 г. той заема най-различни постове в най-различни ведомства, но – чудно защо ли? – две трети от професионалното му битие е посветено на вътрешната и международната политика, на тактическото и стратегическото планиране, на националната, регионалната и глобалната сигурност. Казано накратко – бил е всякакъв: полеви офицер, "щабен плъх", дипломат зад граница, висш чиновник…  

Той е единственият български премиер, учил на два континента – Европа и Северна Америка (Висшето военно-артилерийско училище в Шумен, Военната академия в София и Военния колеж към Националния военен университет във Вашингтон), и работил на три – Европа (в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия), Северна Америка (военен аташе във Вашингтон) и Азия (началник на Департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара).

И още нещо уникално има в биографията на ген. Янев: на 5 юни 2014 г. той е назначен за началник (т.е. за ректор) на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, но само четири дни по-късно не само напуска университета, но и армията. През 2017 г. той става вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков, а след това – президентски секретар по сигурност и отбрана. Владее английски, немски и руски език.

 

Силовият вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е стара "кримка", изпитала на гърба си какво ли не – политически издевателства, професионална завист, колегиални предателства…

Той беше следователят, доказал, че на онзи прословут декемврийски митинг през 1989 г. тогавашният държавен глава Петър Младенов наистина е казал „Най-добре е танковете да дойдат”, а не "Най-добре Станко да дойде". Почти две петилетки по-късно обаче "сините" управляващи, начело с премиера Иван Костов, председателя на парламента Йордан Соколов, главния прокурор Никола Филчев и председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров решиха да го смажат. И, като нямаха никакви аргументи срещу него, просто… смазаха Националната следствена служба и обезличиха професията "Следовател".

За да сложи точка на издевателствата над следствието, през 2001 г. Бойко Рашков влезе в 39-ото Народно събрание от гражданската квота на БСП. Година по-късно обаче той отново се озова в ролята "Свой сред чужди, чужд сред свои" и до края на "жълтия" мандат ни се чу, ни се видя.

За предпоследно се мярна в голямата политика като заместник-министър на правосъдието по времето на Миглена Тачева (2008-2009 г.), а за последно – като шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. И то на два пъти – през 2009 г., когато новите месии от ГЕРБ закриха прясно създаденото Бюро, и през 2013 г. – когато депутатите от управляващата коалиция БСП – ДПС, възстановиха Бюрото с Рашков начело.

Бойко Рашков е един от доказаните специалисти по наказателно право с близо 20-годишен преподавателски стаж. До влизането му в служебния кабинет е член на Правния съвет на президента.

 

Вторият вицепремиер и министър за управлението на еврофондовете е Атанас Пеканов – икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) във Виена и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London.

В момента Атанас Пеканов е докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темата "Парична и фискална политика". Член е на президентския Съвет за икономическо и социално развитие.

През 2015 г и през 2019 г. е избран за стипендиант на Българската народна банка, а през 2018 г. става стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. Член е на Инициативата за млади изследователи на Института за ново икономическо мислене (Institute for New Economic Thinking).

Третият вицепремиер – Гълъб Донев, поема икономическите ресори и Министерството на труда и социалната политика. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира "Бизнес и мениджмънт" в УНСС.

От 2005 г. до 2006 г. е и. д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 г. до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, а през 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.

От 2001 г. до 2009 г. Донев е шеф на Дирекция „Условия на труд и управление при кризи“ в МТСП, директор на Главната инспекция по труда и заместник-председател на Държавния резерв.

От 2014 г. до 2016 г. е заместник-министър на труда и социалната политика, а след това – зам.-директор на Дирекция „Административно и информационно обслужване“ и зам.-директор на Дирекция „Вътрешен одит“ в Министерството на отбраната. В служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков е министър на труда и социалната политика, а от 9 май 2017 г. – секретар по социални политики и здравеопазване на президента Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст