ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЗаЧетене

 

 

пазарът на недвижими имоти е много пъстър, като и у нас вече откриваме фирми, които откриват нови ниши за инвестиции. 

старчески домове

..

 

БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ЕДНО ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СЪБИТИЯ В СФЕРАТА НА ОНЛАЙН ТЪРГОВИЯ В РЕГИОНА

ВТОРНИК, 11 МАЙ 2021 САЙТ

При създалата се световна ситуация дигиталните общества не само в България, но и по света, претърпяха бурни промени. Все повече от бизнесите започнаха да стават дигитални и се наложи да представят и онлайн присъствие на пазара. Доста бизнеси отчетоха спад, а други постигнаха завиден ръст в резултат на правилно онлайн присъствие.

Digital4 е фондация, популяризираща цифровите технологии и развитието на дигиталната индустрия по целия свят. Организацията създава различни събития, които дават възможност на всеки участник да се запознае с тенденциите и иновациите в сектора и да ги пречупи през своята бизнес реалност или сферата си на развитие, за да може да се адаптираш към новата действителност.

Фондацията организира и редица събития в България и тази година. След края на противоепидемичните мерки стартира първото събитие Digital4 Burgas на 15-ти май, а домакин ще бъде Международен конгресен център – Бургас. Темата на събитието е „Успешна онлайн търговия през 2021“

Събитията имат за цел да събират на едно място едни от най-добрите професионалисти в сферата на онлайн маркетинга и търговията в България. Посетителите ще имат възможност да се запознаят и получат съвети по актуални теми и казуси, свързани с онлайн бизнеса. Общуване с лектори и колеги, общуване с клиенти и партньори. Събитията се стремят да създадат и поддържат атмосфера, чрез която да помагат на участниците да намерят нови познанства и бизнес възможности.

В лекторския състав са представители на Facebook за България в лицето на Httpool и Лазар Малаков, Петър Дяксов от дигитална агенция SEOMAX, Светлозар  Димитров – EuShipments by InOut. Засягат се и темите, свързани със счетоводството и правните аспекти на онлайн търговията в лицето на Христо Петров (Golden Vision) и адвокат Катерина Лютакова. В серия от презентации ще се засегнат теми за развитие на успешен бранд (Десислава Авджиева, Alternative), промяната на потребителското поведение, последните промени във Facebook, правна защита за онлайн магазини и какво да правим, когато рекламите не носят продажба.

Организаторите са приготвили страхотна изненада: Два билета на цената на 1 билет.

Може да се възползвате от промоцията като закупите двоен билет и въведете промокода: 2FOR1D2B

Заявете своя билет, тук: https://bit.ly/3nOSRTS

За отстъпка от цената на билета, бургаските фирми могат да ползват промокод: 2FOR1D2B

Ако искате да научите повече за програмата, лекторите и локацията >>>https://digital4burgas.com/

 

 

Пътната агенция съгласува с екоминистерството тунела под "Петрохан"

 

11.5.2021 Инвестор, Съоръжението ще е с дължина почти 7 км, с габарит на скоростен път и ще позволява скорост 80-90 км/ч

Агенция „Пътна инфраструктура“ е започнала съгласуване с Министерството на околната среда и водите за строителството на пътното направление София – Монтана с тунел под „Петрохан“.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на депутата от ГЕРБ Росица Кирова. Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

След изготвянето на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и влизането в сила на решение по ОВОС, което одобрява инвестиционното намерение, ще се премине към изработване на подробен устройствен план, проектиране и строителство, пояснява Аврамова.

Министърът посочва, че прединвестиционното проучване очертава три възможни варианта на преминаване на трасето. В по-голямата си част те следват трасето на съществуващия път София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом.

Изключение са обходът на Костинброд, който ще е нов, обходът на с. Бучин проход и последващото преминаване на прохода „Петрохан“. След с. Гинци са разработени варианти за тунелно преминаване на останалата част от прохода.

 

Единият от вариантите предлага тунел с дължина малко над 4 км с денивелация 145 м, вторият – тунел с дължина отново от малко над 4 км и денивелация от 181 м, а третият – за тунел с дължина почти 7 км и денивелация от 239 м.

Подробни точки, през които преминават вариантите на трасета на пътя не са посочени. Не е ясно и финансирането. За този проект ще е трудно да се осигурят каквито и да било европейски средства, така че остават вариантите финансиране от бюджета, заем, публично-частно партньорство. Последното се коментира и от Аврамова в отговора ѝ.

Най-дългото трасе позволява проектна скорост 80-90 км/ч и постигане на габарит Г-20, т.е. скоростен път с две платна с по две ленти за движение, докато останалите – 60-80 км/ч. То е и най-щадящо към околната среда, посочва Аврамова. То е одобрено на експертен технико-икономически съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и е подадено за съгласуване към екоминистерството.

Проектът за тунел под „Петрохан“ стана актуален тази година, след като в продължение на около седмица проходът беше затворен през януари заради паднали дървета след снежна буря.

Пътят през „Петрохан“ е най-късата връзка на областите Видин и Монтана със София.

..

Ще се изпълнят ли инфраструктурните проекти на Северозапада до 2035 г.

29.1.2020 Инвестор, Видин и Плевен може да са общини – двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 г., прогнозира доц. Косьо Стойчев

Изпълняваме с поне 20 години закъснение важни проекти – трябваше в края на 20 век да се изпълнят някои инфраструктурни обекти в Северозападна България, за да можем в момента да се възползваме от икономическите процеси в света. Това е мнението на  доц. Косьо Стойчев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той прогнозира, че новият период за завършване на големи инфраструктурни проекти може да е 2035 година.

Доц. Стойчев коментира това, че Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 година.

"Плевен е единственият главен град в западната част на Северна България, който запазва високо рангово положение, Видин разполага с най-геостратегическото разположение и представлява входно-изходната естествена порта на България по Долен Дунав – това е първият значим български град с изградена пристанищна инфраструктура", посочи  експертът и обясни, че Враца и Монтана също може да са част от този коридор на развитие, за да има ефект от свързването на още градове.

По думите му е изненадващо, че на фона на инвестирания половин милиард в изграждането на мост, автоматично с това не е направен пътят Ботевград – Видин.

Доц. Стойчев даде пример с това, че трябва да има тунел при Петрохан.

Дестинацията София – Ботевград – Видин не е най-късата дестинация, така ще се обслужват интересите на Монтана. Когато се направи проект в определен град, който обслужва икономическите интереси на София, ефектът е динамичен", смята той.

Според него от водната криза в Перник е станало ясно колко тежки проблеми има в инфраструктурата, свързана с ВиК.

"Системата за наблюдение не се стопанисва добре – това че нивото на язовир "Студена" пада до опасни ниски нива, трябваше да бъде оповестено по-рано. Местният оператор е оставен да действа или бездейства твърде много време", категоричен е доц. Стойчев.

По думите му ВиК компаниите са много – над 50, и е “очевидно, че трябва да има някаква консолидация, която да доведе до създаването на ред”.

 

Акциите на „Биодит“ поевтиняха с 10% след публикуване на доклад

Приходите за първото тримесечие достигат 61 хил. лв., а загубата около 44 хил. лв.

Акциите на „Биодит“ АД поевтиняха с 10% до 1,81 лв. за акция вчера и днес, спрямо 2 лв. за акция през миналата седмица. И в двата дни оборотът беше за по-около 3 хил. лв., като не липсваха и малки сделки при цена от 2 лв.  Днешната сделка беше за едва 75 акции точно при отварянето на търговията в 10:10 ч. Впоследствие имаше по-големи сделки след продажби до 1,81 лв. за ценна книга.

При цена от 1,81 лв. пазарната капитализация на дружеството достига 25 млн. лв., като повишението спрямо предлагането на 21 януари 2021 г. (преди под 4 месеца) е с 81%. Тогава дружеството получи 1 млн. лв., продавайки 1 млн. акции при фиксирана цена от 1 лв. Имаше презаписване от 2,6 пъти.

Вероятна причина за спада е публикуването на доклад за дейността през първото тримесечие на 2021 г. в категория в уеб страницата на дружеството. "Съгласно правилника на BEAM трябва да публикуваме само шестмесечни отчети, но както поех ангажимент към инвеститорите, ще представяме информация на тримесечие", заяви за Investor.bg изпълнителният директор Юлиян Софрониев.

Компанията инсталира достъп чрез биометрични данни (частичен пръстов отпечатък). В доклада пише, че през януари-март 2021 г. са реализирани над 10 нови проекта. Новите клиенти са например Българска стопанска камара, Гаранционен фонд, WinBet и бутиков хотел "Гела" до Пампорово.

„Заради по-сложните и комплексни решения за контрол на достъп и управление на работното време, изисквани от част от клиентите в изпълнените проекти, цялостната реализация ще се извърши на различни етапи. Това ще доведе до двойно увеличение на вече получения приход от тези клиенти в следващите шест месеца“, пише в доклада.

„Следва да се отбележи, че поради комбинирания бизнес модел за различните продуктови линии (фиксирано заплащане плюс абонаментни месечни вноски), значителна част от приходите ще бъде реализирана в бъдещ период“, подчертават от дружеството.

В края на 2020 г. е стартирало партньорство с водещите производители на блиндирани врати Diadoors и Intext, както и с лидера в заключващите системи „Интеза“ и през януари 2021 г. са реализирани първите съвместни проекти. До края на април 2021 г. продуктът на компанията EasyLock ще се предлага на крайни клиенти във всички магазини на фирма „Интеза“.

В изпълнение на плана за развитие на продажбите и по конкретно експанзия в хотелския сектор в края на март 2021 г. е назначен търговски представител с над 20 години опит в сектора. „С привличането му в компанията вече ще има пряко ангажиран служител с продажбата на решения за хотелската индустрия“, се казва д документа.

Приходите за първото тримесечие на 2021 г. са 61 хил. лв., спрямо 40 хил. лв. за същия период на 2020 г., което представлява ръст с над 50%. Основният ръст е при „други продукти“ до 21 хил. лв. тази година, спрямо 7 хил. лв. в предходната.

Разходите намаляват с 26% до 105 хил. лв. за януари-март 2021 г., спрямо 143 хил. лв. за същия период на миналата година. Основно намаляват разходите за възнаграждения и осигуровки до 22 хил. лв. сега, спрямо 59 хил. лв. преди година или спад с 37 хил. лв.

Дружеството не дава размер на печалбата, но на база дадените приходи и разходи има загуба от 44 хил. лв. за първото тримесечие на 2021 г. спрямо загуба от 103 хил. лв. за същия период на 2021 г.

Всичко това – на фона на пазарна капитализация от 25 млн. лв.

 

 

 

Това ще бъде 6-ият служебен кабинет в най-новата ни история и втори за президентския мандат на Радев.

 

Виолета Комитова – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Асен Личев – служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков – служебен министър на земеделието, храните и горите;

Георги Тодоров – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Кирил Петков – служебен министър на икономиката;

Андрей Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова – служебен министър на туризма;

..

Kирил Петков е един от основатели на Центъра за Икономически Стратегии и Конкурентоспособност, афилииран с Харвардския университет,  където преподава курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. 

Като предприемач, Кирил развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма ПроВиотик  притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и Магистратура по Бизнес Администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск.  Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развитието на клъстерни стратегии.

Работил е за Макайн Груп, 6 милиардна компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа. През 2018, Кирил и неговия баща организират спасителната операция за Боян Петров в Хималаите. Кирил Петков е семеен, с три деца.

 

Христо Бозуков – служебен министър на земеделието, храните и горите;

Бившият председател на Селскостопанската академия професор Христо Бозуков е служебния министър на земеделието. Той поема този пост за втори път и отново от Десислава Танева.

Проф. Бозуков е експерт по тютюна и по тази причина в миналото често  го свързваха с ДПС. Всъщност той е член на БСП и през лятото на миналата година участва в изборите за областен лидер на левицата в Пловдив.

Още при първото назначаване на Бозуков като служебен министър стана ясно, че поканата е дошла лично от президента Румен Радев, тъй като проф. Бозуков беше част от инициативния комитет за издигането на кандидатурата му.

Още в началото на първия си престой в земеделското министерство Бозуков уволни тогавашния шеф на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. По ирония на съдбата точно на него три месеца по-късно се наложи да предаде щафетата като министър.

Целият престой на Христо Бозуков в агроведомството в началото на 2017 г. бе съпътстван с протести на тютюнопроизводители, биопроизводители и животновъди, които изразяваха недоволството си като блокираха пътища в страната и площади в столицата.

По неофициална и непотвърдена информация бившият евродепутат Момчил Неков ще е единият от заместниците на Бозуков, с ресор Програма за развитие на селските райони в аграрното ведомство.

Кой е Стефан Янев, служебен премиер

публикувано на 11.05.21 в 13:18

С указ на президента Румен Радев Стефан Янев е назначен за служебен премиер, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Стефан Янев е роден на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област.

Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.

Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за  старши помощник-началник в отдел „Стратегии и доктрини” в Управление „Планиране на отбраната и въоръжените сили”.

През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия „Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

….

 

До Комисия за финансов надзор

До Българска фондова борса АД

До Обществеността

С настоящото ви уведомяваме, че Съветът на Директорите на „Монбат“ АД взе решение за придобиването на дял от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR. Решението е взето след обсъждането на резултатите от проведено предварително проучване (due diligence) включващо финансова, техническа и оперативна проверка извършена през 2020 и 2021 година, както и на направения бизнес план и прогнозен паричен поток относно финансиране на придобиването, което се планира да се осъществи със средства от набраната емисия облигации ISIN BG2100023170 и собствени средства Придобиването на NOUR е в съответствие със стратегическите цели на „Монбат“ АД за създаването на собствена производствена база и разширяване на пазарното присъствие в Северна Африка и Близкия Изток в това число, но не само Тунис, Алжир, Либия.

 

Съветът на директорите одобри предложения от оперативния екип Договор за покупка на акции (SPA). Договорът предвижда „Монбат“ АД да придобие общо до 720 000 броя акции с право на глас или 60 % от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR. Транзакцията по придобиването ще се осъществи на два етапа като първо ще бъдат придобити и платени акциите от уговорената в договора цена представляващи 23% от капитала на NOUR, а останалите 37% ще бъдат придобити и платени в срок до 31.12.2021 г.

Сделката се извършва при осъществяване на обичайната търговска дейност на дружеството. Предвид гореизложеното сделката не попада в режима на чл. 114, ал. 1 от ЗППЦК, тъй като е в изключенията на чл. 114, ал. 10, т. 1от ЗППЦК.

Съветът на директорите на „Монбат“ АД упълномощава Изпълнителния директор на “Монбат” АД – Чавдар Данев да подпише договор за покупко-продажба на  720 000 броя акции с право на глас представляващи  60 % от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR, 2033 Mégrine, Tunisia в съответствие с решенията на Съвета на директорите, както и всички допълнителни документи за финализиране на сделката по придобиване.

 

За Монбат АД

Чавдар Данев, Изпълнителен директор

 

 

 

Български фирми оцеляват благодарение на Amazon

28 Декември 2020 | 15:21

 

/КРОСС/ Haд ceдeм пъти ca ce yвeличили пpeвoзeнитe cтoĸи мeждy янyapи и нoeмвpи 2020 г. нa бългapcĸи ĸoмпaнии дo нaй-гoлямaтa плaтфopмa зa eлeĸтpoннa тъpгoвия в cвeтa – Аmаzоn. Toвa пoĸaзвaт дaннитe нa тpaнcпopтнo-лoгиcтичнaтa ĸoмпaния Тrаnѕрrеѕѕ, ĸoятo e лицeнзиpaнa oт дa пpaви дocтaвĸи дo цeнтpoвeтe нa глoбaлния лидep в oнлaйн тъpгoвиятa. Бpoят нa бългapcĸитe изпpaщaчи ce e yвeличил пpoпopциoнaлнo нa пpaтĸитe, a няĸoи пapтньopи нa дocтaвчиĸa ca ycпeли дa oцeлeят в ĸpизaтa блaгoдapeниe нa oтдaдeнитe cĸлaдoви плoщи
„Hямaмe пpeтeнция тoвa дa ca изцялo пpeдcтaвитeлни дaнни, нo зa нac тeндeнциятa e ĸaтeгopичнa и пoлoжитeлнa и я oтчитaмe в ĸaчecтвoтo cи нa eдин oт ocнoвнитe лицeнзиpaни пpeвoзвaчи, ĸoитo имaт пpaвo дa пpaвят дocтaвĸи дo цeнтpoвeтe нa глoбaлнaтa плaтфopмa. Tя пoĸaзвa, чe бългapcĸият мaлъĸ и cpeдeн бизнec ce opиeнтиpa вce пo-бъpзo и aдeĸвaтнo в epaтa нa oнлaйн тъpгoвиятa и e гoтoв дa излeзe нa нoви пaзapи", ĸoмeнтиpa Beceлин Cтoянoв, ocнoвaтeл и yпpaвитeл нa Тrаnѕрrеѕѕ.

Cпopeд дaннитe нa фиpмaтa пoлoвинaтa oт пpaтĸитe, пpeднaзнaчeни зa Аmаzоn, ca били aвтoмoбилни aĸcecoapи. Ha втopo мяcтo ce нapeждaт мeбeлитe, cлeдвaни oт лични aĸcecoapи и xpaнитeлни дoбaви.

„Πpeз 2020 г. ниe oтчитaмe нaд 20% pъcт нa ĸypиepcĸитe пpaтĸи oт янyapи дo нoeмвpи, cпpямo cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa, ĸoeтo ce дължи ĸaĸтo нa oнлaйн пaзapyвaнeтo, тaĸa и нa пpeминaвaнeтo нa мнoгo xopa ĸъм xoyм oфиc", пoяcнявa Cтoянoв.

Oт ĸoмпaниятa зaявявaт, чe ca peгиcтpиpaли и 30% pъcт в пpeдocтaвянeтo нa cĸлaдoви ycлyги пpeз тaзи гoдинa. Pъcтът e cвъpзaн c динaмичнaтa cpeдa пo вpeмe нa СОVІD-19 ĸpизaтa и нyждитe нa бизнeca oт pязĸo нaмaлявaнe или yвeличaвaнe нa пoлзвaнитe пpocтpaнcтвa.

„Ayтcopcвaнeтo нa cĸлaдoвитe ycлyги бyĸвaлнo cпacи бизнeca нa нaши ĸлиeнти в тeзи пpeдизвиĸaтeлни вpeмeнa. Гъвĸaвocттa и възмoжнocттa дa зaплaщaт caмo тoвa, ĸoeтo пoлзвaт, e oгpoмнo пpeдимcтвo, ĸoeтo щe бъдe вce пo-знaчимo и пpeдпoчитaнo в бъдeщe. Taĸaвa oт гoдини e тeндeнция нa Зaпaд, вpeмe e дa дoйдe и y нac", ĸaтeгopичeн e Beceлин Cтoянoв.

Cпopeд нeгo ĸypиepcĸитe и cĸлaдoвитe ycлyги щe pacтaт динaмичнo y нac и пpeз cлeдвaщитe гoдини.

 

 

Дефиниции

  • Придобиване е процес, чрез който една компания поема контролно участие (или значителен миноритарен дял) в друга компания. Придобиванията често се правят като част от стратегията за растеж на компанията.
  • Сливане се случва, когато две или повече компании се договарят и решават да продължат дейността си като една компания.
  • Продажба/Разделянето се отнася до компания, която продава изцяло или част от своята дейност (като дъщерно дружество).
  • Отделяне (Spin-off) е процес, при който част от бизнеса и/или функционална единица от компанията се превръща в самостоятелен бизнес или се продава отделно на желаещ купувач..

=====

 

По-малките играчи в сектора на модните стоки няма да могат да се справят с големите разходи около дигитализацията и ще останат без онлайн платформа за търговия, смята Ренцо Росо

оцеляването им зависи от съвместната работа

 

 

 

 

Ще засегне ли газовият интерконектор с Гърция руските доставки?

6.5.2021 Инвестор,

Kъм края на годината проектът може да бъде готов, каза гръцкият посланик в България

Газовият интерконектор с Гърция не би могъл да е конкурент на руските доставки. Не бива да бъркаме въпроса за маршрута на природния газ с конкуренцията. Тръби има много – трябва да имаме и количествата, за да ги пълним. Ще взимаме енергия от там, където има на разположение. Това заяви Н. Пр. Димитриос Хронопулос, посланик на Гърция в България, в интервю в предаването "В развитие" пред редактора Петко Трухчев.

По думите му към края на годината газовият интерконектор с Гърция може да бъде готов. 

Интерконекторна връзка между България и Гърция е един стратегически проект. Създаването на газовия интерконектор отговаря на стратегия на ЕС. Става дума за диверсификация на енергийните източници и маршрути на природния газ.

Освен двустранната зависимост на този проект в рамките на ЕС се създава един триъгълник на зависимост между Гърция, България и САЩ", каза Хронопулос.

"Трябва да приемем построяването на интерконектора, като разширение на плаващия терминал на газификация на втечнен природен газ в Александруполис LNG", добави още гръцкия посланик.
Друга тема от разговора беше свързана с това защо построяването на газопровода IGB се е забавило.

"По време на пандемията нещата се забавиха, тъй като персонала от Гърция не можеше да пътува свободно до България. Друга причина бяха лошите атмосферни условия в България. Няма други проблеми било то икономически или от друго естество, които да пречат за финализирането на проекта".

От думите на госта стана ясно, че газопроводът се финансира от Европа, тъй като е ключов проект за Европейския съюз.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Glovo: Ще предложим услугите си в 60 български града

6.5.2021 Инвестор, Бизнесът ни в България е на етап „експанзия“, твърди Виктор Ракариу, генерален мениджър за Централна и Източна Европа

Навлязлата на българския пазар едва през март испанска компания за доставка на стоки от различни категории Glovo планира бързо разрастване в България. Glovo смята да навлезе в по-малките населени места у нас през 2021 г., след като стартира дейност в София, Пловдив и Варна.

“Бизнесът ни в България е на етап „експанзия“. Вероятно ще предложим услугите си в 60 града. Искаме да покрием колкото се може повече население”, заяви Виктор Ракариу, генерален мениджър за Централна и Източна Европа в Glovo, в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

След време повечето заведения ще предлагат определен вид доставки, дори тези от най-висок клас. Също така други бизнеси ще се насочат към суперекспресните доставки. В цяла Европа вече има много стартъпи за т. нар. “тъмни магазини”. Това е нещо като супемаркет в супермаркета, който е насочен изцяло към онлайн потребителите и който дава възможност за доставка в рамките на 10-15 минути, каза Ракариу. 

Припомняме, че компанията стъпи на българския пазар в началото на март и вече има операции в три български града. Създадената в Барселона фирма предлага не само доставки на храни, но и редица други продукти – цветя, стоки от супермаркети, фармацевтични стоки и други. Сроковете за доставка се оптимизират чрез алгоритми, така че поръчките да се извършват за възможно най-кратък период.

Ракариу коментира отражението на пандемията върху дейността на Glovo, като посочи, че “всичко, свързано с електронната търговия, нарасна през този период”.

„Когато пандемията свърши, не очакваме всички да поръчват храна по два пъти на ден. Хората ще продължат да излизат, ще продължат да ходят на ресторант, ще продължат да готвят. Но от време на време ще си поръчват храна, защото е удобно и защото те вече са тествали услугата”. 

Glovo навлиза на българския пазар в момент, в който пандемията продължава да ускорява насочването на домакинствата към онлайн пазаруването и подобрен род услуги за доставка. Индустрията преживя бум през последната година, благодарение на наложените от правителствата блокади за овладяване на разпространението на коронавируса.

Glovo пояснява, че смята да инвестира привлечените 450 млн. евро в нов кръг на финансиране в три направления.

“Първо, ще засилим позициите си в двайсетте страни, където вече оперираме. Следващата ни цел е да разширим нашия сегмент за бърза търговия. Това е бъдещето на търговията – ултрабързите доставки на бързооборотни стоки. И трето: да продължим експанзията в нови страни”, обясни Ракариу.

Той посочи, че компанията проучва множество нови пазари, като се фокусира върху Източна Европа, Азия и Африка.

Целия разговор вижте във видео материала.

….

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст