ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС трябва да подобри капацитета си, ако иска обща отбрана

отбрана

В последните години бяха предприети редица стъпки за засилване на сътрудничеството и подобряване на отбранителния капацитет на страните в Европа. 

Европейците очакват от ЕС да гарантира сигурността и мира на континента. Три четвърти от запитаните в специално проучване „Евробарометър“ от 2017 г. се обявяват в подкрепа на единна европейска политика за отбрана и сигурност, а мнозинство от 55% гледа положително на създаването на европейска армия. В друго проучване от 2018 г. 68% от анкетираните европейци заявяват, че искат от ЕС да направи повече в областта на отбраната.

Ръководителите на страните в ЕС са наясно, че нито една държава членка не е достатъчно голяма, за да се справи сама с предизвикателствата в областта на сигурността. През 2017 г. Франция и други страни в ЕС започнаха работа по общ военен проект, а през ноември 2018 г. германският канцлер Ангела Меркел заяви пред Европейския парламент, че „трябва да работим по визията един ден да създадем истинска европейска армия“. Изграждането на съюз за сигурност и отбрана е важна тема за Европейската комисия. 

Договорът от Лисабон, който представлява последната голяма промяна в европейските договори, предвижда изграждането на единна политика за отбрана (член 42, ал. 2 от Договора за Европейския съюз). В същото време е ясно посочено, че държавите членки могат да определят сами националната си политика, включително относно членството в НАТО или поддържането на неутралност.

Европейският съюз започна няколко важни инициативи, за да осигури наличието и развитието на ресурси, да стимулира ефективността и да улесни партньорството между страните:

•    През декември 2017 г. беше дадено началото на Постоянното структурирано сътрудничество, в което към юни 2019 г. участват 25 страни членки. В момента в рамките на това сътрудничество се осъществяват 47 проекта, включително система за наблюдение на морски територии, взаимно сътрудничество и екипи за бързо реагиране в областта на електронната сигурност и развитие на способности за подводни интервенции.
•    Европейският фонд за отбрана бе стартиран през 2017 г. Чрез него за пръв път бюджетът на ЕС финансира общи проекти за изследвания, разработка и придобиване на отбранителни технологии. През април 2021 г. Парламентът прие бюджет от 7,9 млрд. евро за 2021-2027 г.
•    ЕС засили сътрудничеството си с НАТО по 74 проекта в седем области, включително електронната сигурност, съвместни учения и борба с тероризма
•    Бе приет план за улесняване на придвижването на оборудване и човешки сили в рамките на ЕС за по-бързо реагиране на кризи
•    ЕС подобри финансирането на граждански и военни мисии. В момента ЕС има 16 мисии на три континента, които изпълняват различни функции и включват 6 000 души цивилен и военен персонал.
•    От юни 2017 г. функционира нова структура за планиране и провеждане на военни операции с цел подобряване на управлението на кризи.

Инвестиции в отбрана

На срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. страните в ЕС, които са членки на НАТО, поеха ангажимент до 2024 г. да изразходват 2% от годишния си брутен вътрешен продукт за отбрана. Европейският парламент настоява страните членки да изпълнят този ангажимент.

По оценки на НАТО от 2019 г. само пет страни в ЕС изразходват поне 2% от БВП за отбрана. Това са Гърция, Естония, Латвия, Полша и Румъния.

Подобряването на капацитета за отбрана обаче е свързано не само със заделянето на повече пари, но и с тяхното ефективно използване. Взети заедно, държавите членки в ЕС имат втория най-голям бюджет за отбрана в света след САЩ, но по оценки над 26 млрд. евро се пропиляват всяка година поради дублиране, прекален капацитет и пречки за участие в държавни поръчки.

Като резултат в ЕС се използват шест пъти повече отбранителни системи и технологии, отколкото в САЩ. Очевидно е, че по-добро сътрудничество между страните в ЕС може да спести много ненужни разходи.

В същото време Китай увеличава своите разходи за отбрана и до 2025 г. може да разполага с втория най-голям бюджет в света. Това е още една причина Европа да обедини ресурсите си, за да остане конкурентна във военната област.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст