ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Камелия Нейкова, предложена от ИТН, ще оглави ЦИК

Президентство консултации за ЦИК Румен Радев

Камелия Нейкова, предложена от "Има такъв народ", ще оглави Централната избирателна комисия. Нейкова е била говорител на комисията в един от по-предишните мандати на органа. 

Кандидатурата на "Има такъв народ" за ръководния пост бе единствена. Нейкова и останалите кандидати за членове на ЦИК ще бъдат назначени с указ на държавния глава след изслушване и проверка дали изпълняват законовите условия за това.

В петък президентът Румен Радев събра парламентарно представените партии на консултации, за да бъде направен повторен опит за избор на председател на Централната избирателна комисия.

До новите консултации се стигна след като преди ден предишната единствена издигната кандидатура за шеф на комисията, тази на Красимир Ципов от ГЕРБ, бе оттеглена от партията му. Стигна се до ситуация, в която да няма предложение за председател.

"Вчера получих писмо, подписано лично от Бойко Борисов, че се отказва и изтегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК", заяви държавният глава в началото на днешните консултации за ръководство на комисията.

"Точно така трябва да се бори лидерът на всяка парламентарна група. Да отстоява интересите на своята партия. Но за съжаление и вашите усилия, и хилядите симпатизанти на ГЕРБ бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Сега ни остана вариантът някой от по-малките партии да има повече смелост и гражданска отговорност да не се води от тесни лични сметки, а да поеме отговорност в името на провеждането на честни, достъпни и прозрачни избори", обърна се Радев към лидера на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Атанасова отговори, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е оттеглил кандидатурата на Ципов по негова молба, след като е имало лични нападки към кандидатурата му и персонално към личността му.

"Считам, че е некоректно да използвате мен по отношение на твърдение за отговорността. На тази маса седят партийни лидери и представители, които отказаха мандат за съставяне на правителство. Върнаха мандата, дори без състав на Министерския съвет. Единствено ГЕРБ-СДС представи не само състав и структура на Министерския съвет, но и кандидатура за председател на ЦИК, с ясното съзнание, че този човек трябва да работи при условия, при които не може да взима еднолични решения. Той ще трябва да носи отговорност за Изборен кодекс, който според нас е с противоконституционни текстове", отговори Атанасова.

Тя обяви, че предложението на ГЕРБ-СДС за зам.-председател на ЦИК е Димитър Димитров.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“  Тошко Йорданов се обърна към Десислава Атанасова с думите, че ГЕРБ поставя останалите парламентарно представени партии в "лек абсурд" в процедурно отношение. "Искам да благодарите на г-н Борисов от името на "Има такъв народ", че доказа, че за него демокрацията не струва и пет пари, защото той заяви, че логиката на демокрацията изисква председателят на ЦИК да бъде от най-голямата парламентарно представена група – тоест от ГЕРБ", каза Йорданов.

От БСП определиха като неразбираемо и нелогично оттеглянето на кандидатурата на Красимир Ципов в момент, в който изборите предстоят. Социалистите отчитат това като опит за саботиране на изборния процес. Според тях коалицията ГЕРБ-СДС трябва да понесе тази отговорност, издигайки още веднъж техен кандидат. Ако те не го направят, очакват от другите парламентарно представени партии да направят подобен ход. Левицата е взела решение да не издигне кандидат за председател на ЦИК.

Според ДПС мотивите, с които се оттегля посочената кандидатура, са притеснителни.

"ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му. Всеки може да е несъгласен с определен закон или определени текстове, но законът добър или лош, се изпълнява. Правомощията на председателя на ЦИК са определени в закона, но той е един в колективния орган. От тази гледна точка ние ще се съгласим с каквито и да е предложения да има председател, но ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Всяка една такава процедура трябва да се използва като възможност за осъзнаване и съзряване на нашата демокрация през принципите, за които става дума в конкретиката. В целия период след изборите ГЕРБ се опитва да твърди, че има определени права, които се следват за тях, защото са получили най-голям изборен резултат. Днес виждаме, че демокрацията е въпрос на количество, но не само. И качествата имат значение", заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Той се обърна към Десислава Атанасова с думите, че не е имало лични нападки срещу Красимир Ципов. "Това, че една партия е получила най-много гласове не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея да не може да се работи по нормален начин. Диалог не може да има на всяка цена. Когато виждаме последователно ГЕРБ да се държат като фактор, който създава хаос, който целенасочено избира стратегия да бламира процеси и да се опитва да вади аргумент от хаоса, нещата трябва да се назоват с ясните им имена", каза още Иванов.

Той изрази надежда, че ще бъде излъчен друг кандидат за председател на ЦИК и ще се върви към избори.

"Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК и нито един от двамата не отговаря на изискванията за заемането на поста председател, защото не са юристи и в този смисъл не бихме могли да издигнем кандидат. Очакваме някой от останалите политически формации да излъчи приемлива фигура, която сме готови да подкрепим", уточни председателят на ПГ на "Демократична България".

Председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова недоумява как така ГЕРБ издига сега Димитър Димитров за зам.-председател, след като не го е направила в срок предишния път. Според Манолова създалата се ситуация има и своята добра страна. "Очевидно лидерът на ГЕРБ се съгласи с мнението на присъстващите на предишните консултации колко неподходяща е кандидатурата, която издигат. И въпреки себеотрицателната защита на Красимир Ципов от страна на Десислава Атанасова, очевидно аргументите за това колко е неподходящо това предложение са надделели", каза тя.

Това обаче е било направено късно и в разрез с правилата и процедурата, която следват при назначаването на ЦИК. Според председателя на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" "е абсурдно партията, която пледира за принципност и демократичност да нарушава тежко процедурите, правейки предложение за зам.-председател на ЦИК извън всякакви срокове.

"Очевидно е, че ГЕРБ ще направят всичко възможно да саботират провеждането на честни избори. Ако депутатите на ГЕРБ доброволно са се превърнали в заложници на своя лидер, то не виждам причина останалите парламентарни групи да се подлагаме на това“, каза още Манолова. Тя добави, че ГЕРБ трябва да бъде санкционирана за нарушаването на процедурите и правилата. А Десислава Атанасова отговори, че ГЕРБ е предложила четирима членове на ЦИК и не държат да имат представител в ръководството.

Държавният глава определи като абсурдна идеята най-голямата партия да няма член на ръководство. Силвия Алексиева от ГЕРБ каза, че все пак Димитров ще е кандидат за зам.-председател.

Тошко Йорданов попита и може ли ЦИК да работи без председател. Юридическият съветник при президента проф. Емилия Друмева отговори, че настоящият Изборен кодекс не предвижда комисията да заработи без председател.

Мая Манолова предложи "Има такъв народ" да издигне Камелия Нейкова за председател, предложена при предишните консултации предния път за зам.-председател. Христо Иванов се съгласи, посочвайки, че "това е годна кандидатура" и добави, че Димитър Димитров от ГЕРБ все пак трябва да бъде зам.-председател, защото има качества като специалист.

"Тя е добрият пример за председател на ЦИК, има добро име, опит и авторитет", заяви Манолова.

"БСП би подкрепила предложението, ако то бъде направено", заяви Иван Иванов от левицата.

В крайна сметка Виктория Василева от "Има такъв народ" предложи Нейкова да оглави комисията. 

Мустафа Карадайъ посочи, че е работил с Нейкова и е съгласен с кандидатурата.

Президентът Румен Радев уточни, че в този случай няма да има жребий – Камелия Нейкова ще бъде председател, а Димитър Димитров от ГЕРБ-СДС – зам.-председател.

"Въпреки разменените остри политически нападки, искам да ви благодаря за отговорността да бъде излъчена нова Централна избирателна комисия, както е по закона и в срок. Надявам се, г-н Йорданов, вашата партия да не снеме утре доверието си от г-жа Нейкова", пошегува се накрая Радев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст