ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преговорите за ЕС с Тирана и Скопие може да се водят поотделно

Оливер Вархели Вархей

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей смята, че Брюксел би могъл да продължи преговорите с Албания за членство в ЕС, докато преговорите със Северна Македония изостават, съобщи Танюг.
Пътят на Северна Македония и Албания към членство в ЕС винаги досега се свързваше, а двете страни паралелно се подготвяха за начало на преговори. С оглед на това обаче, че кандидатурата на Северна Македония в момента е блокирана от България, Вархей заяви, че тази ситуация би могло да се промени, пише Юронюз.

Ако отново последват трудности със Северна Македония, което би означавало, че не сме успели да убедим България и Северна Македония да намерят взаимно приемливо решение, тогава се поставя въпросът не може ли да напредваме само с Албания. Ще трябва да разглеждаме това като опция, заявил Вархей.

Желанието на жителите на Албания за присъединяване към ЕС е почти единодушно. Неотдавнашна анкета на Европейската комисия показа, че 97 процента от албанците подкрепят европейския път, а на изборите в Албания нито една партия не бе против членство на страната в ЕС.

Становището на Вархей би могло да засили надеждите, че отново ще бъдат задвижени спрените преговори за членство на други държави от Западните Балкани, посочва Юронюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст