ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заседанието на парламента започна с нов скандал

Парламент 46 Народно събрание зала

Депутатите гласуваха решение, с което се задължават министрите в оставка да дойдат в пленарна зала и да отговорят на въпроси на народните представители.

Преди да бъде гласувано решението председателят на парламента Ива Митева съобщи, че днес няма се проведе обичайният парламентарен контрол, защото министрите са дали основателни причини, че не могат да присъстват.

От левицата не се съгласиха и социалистът Георги Свиленски предложи все пак те да бъдат задължени да дойдат.

"Правилникът казва, че всеки петък трябва да има парламентарен контрол. Министрите и премиерът трябва да седнат тук и да отговарят пред Народното събрание. Не знам на какво основание за пореден път отклонявате парламентарния контрол", каза Свиленски.

При гласуването 116 от депутатите бяха "за", а 203 – "против". Тома Биков от ГЕРБ поиска прегласуване на предложението. При второто гласуване, задължаването на министрите и премиера беше прието със 123 гласа "за", 22 гласа "против", а 17 се въздържаха.

Председателят на Народното събрание Ива Митева поиска министрите и премиерът да бъдат уведомени за решенето на парламента.

Днешното пленарно заседание, което вероятно ще бъде едно от последните, започна със скандал. След като преди дни президентът Румен Радев обяви, че 11 май – вторник, е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента, народните представители не могат да се разберат кои предложения да влязат в дневния ред на петъчното заседание.

Скандалът се разрази след като лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя в дневния ред да бъде включено второто гласуване на точката за преизчисление на пенсиите. Председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова поиска да се гледа и нейното предложение за удължаване на срока за плащане на 50 лв. добавка към пенсиите до края на годината. 

Председателят на парламента Ива Митева бе категорична, че няма да допусне предложението на Нинова, нито ще включва допълнителни точки в дневния ред, каквито искания бяха отправени от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

"Мисля, че ясно казах, че точката от дневния ред в сряда, беше приключила с гласуването й на първо четене. В самата оценка на въздействието към вашия законопроект сте написали, че е необходима промяна в Закона за държавния бюджет и Закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г. Съгласно чл. 19 от Закона за публичните финанси, не може да се допуска намаляване на разходи и увеличаване на приходи преди началото на следващата година. Дори и да бъде приет, няма да го допусна ,защото в момента трябва да стане ясно – дори и прието това предложение, то не може да прояви своя ефект. Няма източник на финансиране", заяви Митева.

След това депутатите от БСП окупираха парламентарната трибуна, а социалистът Иван Ченчев поиска думата и заяви, че Ива Митева не се справя с воденето на заседанието и тълкува правилника, както иска. "Г-жо председател, освободете сега мястото си. Преди малко стояхте 20 минути сама горе на президиума. Това е оценка за воденето на заседанието", каза Ченчев.

"Искате да тълкувам правилника, както вие желаете. Ще прилагам правилника така, както вие сте го приели да го прилагам", отговори Митева.

В спора се намеси Халил Летифов от ДПС, според когото от БСП искат да провалят заседанието. "Уважаеми колеги, уважаема г-жо председател, не позволявайте на народните представители, които нарушават правилника, на вас да казват как нарушавате правилника", заяви още той.

Ива Митева прекъсна заседанието за 15 минути и свика Председателски съвет след искане на "Демократична България".

В програмата на депутатите беше предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата. На дневен ред са и проектите за създаване на временни комисии за законността на обектите на „Росенец“ и за установяване действията на органите на реда по време на протестите миналото лято, както и първо четене четири законопроекта, внесени от „Изправи се! Мутри, вън!“. Два от тях са за промени в Закона за извънредното положение – единият предвижда добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията.

С другия законопроект се предлага подкрепа за бизнеса  на стойност 200 милиона лева, като се предвижда фирми с над 30% намалени приходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а стартиращите фирми – осем.

В програмата на парламента са първо четене на промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат държавните и общински болници да бъдат извадени от обхвата на Закона за публичните предприятия и промени в Закона за личната помощ с предложения за връщане на стария режим за получаване на лични асистенти.

В дневния ред е предвидено обсъждане на проекта на БСП за възлагане на Министерски съвет  да преговаря за руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V".

В рамките на парламентарната комисия за проверка на досегашното управление трябва да продължи изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски. Преди два дни зърнопроизводителят отправи обвинения в рекет на най-високо ниво, включително към премиера Бойко Борисов и регионалния министър Петя Аврамова.

По план комисията за ревизия трябва да изслуша и представители на институциите и частните изпълнители за изграждането на станалата известна подпорна стена с хотелски стаи в морската местност Алепу.

За днес е предвидено и заседание на парламентарната здравна комисия, която трябва да изслуша ресорния министър в оставка Костадин Ангелов, управителя на НЗОК и председателите на оперативния и ваксинационния щаб. Управителят на Здравната каса ще запознае комисията с  изпълнението на бюджета към 30 април.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст