ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва имунизирането на записалите се за РНК ваксина

ваксини

Близо 274 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" пристигнаха в България тази сутрин. Те бяха приети в логистичния център, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Тази седмица у нас ще пристигнат доставки и от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. На 12 май се очакват 12 000 дози от "Янсен", на 13 май – 36 000 от "Модерна" и 46 500  от "Астра Зенека", съобщи Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

На въпроса дали "зелените коридори" ще продължат да действат, Кирилов отговори, че днес е предвидена среща на ваксинационния щаб, на която това ще бъде обсъдено. По думите му, има достатъчно налични количества ваксини в страната, регулярно се извършват доставките. "На този етап данните показват, че "зелените коридори" могат да продължат да функционират" каза директорът на Агенцията по лекарствата.

От днес започва и ваксинирането на лицата, които са записани в електронния портал, като при записване може да се заяви предпочитана ваксина – РНК или аденовирусна, като в момента има и от двата вида РНК ваксина – на "Пфайзер" и на "Модерна".

Ще се проведе среща между Информационно обслужване, общопрактикуващите лекари и здравното министерство, за да започне да функционира системата, даваща възможност за заявки за брой ваксини.

"50% от доставките на ваксините ще бъдат насочени към личните лекари. Надявам се, че с чисто логистичното улеснение с възможността за заявка, целият процес ще бъде ускорен", посочи още Богдан Кирилов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст