ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва петата фаза от ваксинационната кампания

ваксина

Предстои ваксиниране срещу COVID-19 на лишените от свобода, на настанените в бежански центрове и на труднодостъпните групи, за които е възможно използването и на мобилни кабинети. Това обяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб. Тези групи попадат в петата фаза от Националния ваксинационен план, припомни Кунчев.

Ваксинирането срещу коронавирусната инфекция в страната ще може да се осъществява при личните лекари, във ваксинационните центрове и в рамките на "зелени коридори" в лечебни заведения, които могат да ги осигурят, посочи още той. Очаква се системата, чрез която личните лекари ще могат да заявят нужното им количество ваксини, както и указани ден и час, в които да ги получат, да започне да работи на 17 май.

Вероятно след 20 май ще има промени в кратката характеристика на ваксината, произвеждана от "Пфайзер", според която продуктът ще може да се съхранява 4 седмици в хладилник, а това би улеснило работата за личните лекарите, каза още Кунчев. По думите му на по-късен етап се очаква и флаконите с ваксината да пристигат разредени и готови за употреба.

"Много са напреднали нещата с ваксината на "Пфайзер", както и на "Модерна" – да могат да се прилагат и на деца над 12 години, посочи главният държавен здравен инспектор. По думите му в момента се извършват клинични изпитвания за приложенията им сред деца над 6 години.

В Европа количеството на ваксините ще бъде повече от желаещите да се ваксинират, отбеляза Кунчев и допълни, че никой в момента не е в състояние да прогнозира как ще се развие ситуацията с вируса. "Надявам се летният сезон да е по-светъл период, но практиката ни се опровергава непрекъснато. Възникването на нови варианти на вируса не може да бъде предвидено, държавата трябва да има готовност, а Европейската комисия договаря нови количества", допълни той.

Той изрази притеснението си от изминалите 10 почивни дни, тъй като от два дни има увеличение на броя на хоспитализациите. Голяма част от противоепидемичните мерки са обвързани с епидемичната ситуация, може да се наложи да се удължи срокът ѝ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст