България подкрепя европейското бъдеще на Западните Балкани

българският постоянен представител към ЕС посланик Димитър Цанчев

"Искам категорично да заявя, че България подкрепя европейското бъдеще на Западните Балкани. Тази наша подкрепа намери израз по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, за което европейската перспектива на региона беше ключов приоритет.“ Това заяви българският постоянен представител към ЕС посланик Димитър Цанчев, който представлява България в днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“.

Тази подкрепа се прояви и в нашето отговорно поведение като стабилизиращ фактор в региона по време на войните, съпътствали разпада на бивша Югославия. България най-малко има нужда да бъде убеждавана защо Западните Балкани трябва някой ден да станат част от ЕС. "За съжаление, ние сме изправени пред проблем. Той обаче не е двустранен, както някои от вас очевидно смятат. Той се отнася до принципите, върху които е изграден и функционира нашият Съюз“, казва още посланик Цанчев.

По думите му за първи път в историята на разширяването сме изправени пред ситуация, когато една страна кандидат настоява наравно с държавите членки сама да определя условията, при които да започне преговорите за присъединяването си към Европейския съюз. „За първи път имаме страна кандидат, която заявява, че иска да стане член на ЕС, но без да се откаже от държавотворната си идеология от времето на комунизма. За първи път имаме страна кандидат, която заявява, че не се смята за задължена да изпълнява договорите, които е подписала с държава – член на ЕС“, посочва българският постоянен представител към Евросъюза.
В изказването си посланик Цанчев подчертава, че такова поведение не може да бъде толерирано, защото то е открито предизвикателство към основите на Европейския съюз. „Ако го допуснем, утре друга държава кандидат може да се заблуди, че ще й бъде позволено да се държи по същия начин. Най-доброто, което всички в тази зала, подкрепящи европейското бъдеще на Западните Балкани, могат да направят, е да обяснят на тази страна кандидат, че основополагащите принципи на ЕС следва да се спазват и за нея няма да бъде направено никакво изключение в това отношение“, заявява Димитър Цанчев.

Европейските министри обсъдиха различни аспекти, касаещи справянето с пандемията от COVID-19 и ваксинационната кампания в Съюза. Акцент в посланията беше необходимостта от гарантиране на подготвеност за държавите членки, включително чрез сключването от ЕК на нови договори за осигуряване на ваксини за периода 2022 – 2023 година. Държавите членки изразиха подкрепа за бързо постигане на съгласие по Регламента за цифров зелен сертификат като възможност за улесняване на свободното движение в рамките на Евросъюза. Отправен е призив за засилена международна солидарност посредством споделянето на ваксини с трети страни.

Съветът „Общи въпроси“ подготви заседанието на предстоящото на 24-25 май 2021 г. извънредно заседание на Европейския съвет. Европейските лидери ще обсъдят борбата с климатичните промени, противодействието на пандемията с COVID-19, отношенията с Русия, както и прилагането на Споразумението за търговия и сътрудничество с Великобритания.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст