ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След олигархията в България следва диктатура

Валентин Вацев

"Политическите ми различия с Янаки Стоилов не ми пречат да кажа, че е добро решение той да бъде поканен за служебен министър на правосъдието". Това коментира пред БНР политическият анализатор Валентин Вацев. Той подчерта, че Стоилов е доказан функционер на БСП, честен човек и добър професионалист и определи това като правилно решение от страна на БСП. 

Анализаторът сподели, че не е бил "вдъхновен от перспективата" за министър на правосъдието в служебното правителство да бъде поканена Иванка Иванова – съветник на президента Румен Радев, дошла в президентството от "Отворено общество".

Вацев уточни, че задачата на служебното правителство е да проведе спокойни и честни избори и да внимава за общата политическа стабилност на страната през двата месеца на неговото управление.

Политическият анализатор коментира и участието на президента Румен Радев на форум на НАТО, т.нар. среща на Б9, където е била приета декларация, заклеймяваща саботажите на Русия в различни държави, включително и в България. "Когато е отишъл там, президентът сигурно е знаел, че ще подпишат такъв документ. Второ – ние сме в разгара на събитията, които готвят "студена война" №2", посочи той.

Според Вацев със сигурност Румен Радев ще търпи определени щети в момента, когато ще трябва да бъде избиран за втори президентски мандат. "Предполагам, че Радев си е направил добре калкулацията и е вече е готов да посрещне неизбежните вътрешни загуби от страна на българската левица", отбеляза той.

В коментар на националното събрание на ГЕРБ, Валентин Вацев заяви, че в момента ГЕРБ съответства на БКП от 1988-а година – като национален бизнес план, който от време на време придобива политически измерения.

"На последните избори ГЕРБ изпусна монопола върху властната ситуация в България, но не трябва да бъдат подценявани, защото имат силни позиции в местната власт, в съдебната власт, в медиите, повечето медии работят за ГЕРБ, но това предстои да се променя. … ГЕРБ може да бъде туширана само с решителни действия, но се опасявам, че няма кой да предприеме тези действия", коментира още анализаторът.

Прогнозата на Вацев за предстоящите на 11 юли предсрочни избори е, че "след олигархията в България следва диктатура".

"Диктатурата обаче няма да се нарича така, а ще се нарича режим на ред, твърда ръка на закона и творческо спокойствие в политически и икономически план. … Когато диктатурата е отвътре – откъм обществото – тя не се възприема като непрекъснато пребиване с бухалки, а като спокойствие и ситуация, при която бизнесът има възможност да се развива. … Непосредствена задача на всички отговорни политически сили е въвеждането на някакви буржоазно-демократични реформи, които да стабилизират съдебната система", обясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст