Берлин настоява за бързи преговори със Северна Македония

Буяр Османи

Германското правителство настоява за бърз старт на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в ЕС. Германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот каза  на 11 май, че по отношение на критериите за приемане двете страни „се справят“, тъй че ЕС „трябва колкото е възможно по-скоро“ да изпълни обещанията си. Според него вече е „крайно време“ преговорите да започнат, пише Дойче Веле. 

Държавите от ЕС още в началото на миналата година се договориха за присъединителни преговори с двете балкански страни. Все още няма обаче Рамково споразумение както за конкретната дата, на която да започнат преговорите, така и за тяхното протичане.

България досега блокира старта на преговорите със Северна Македония с обвинението, че съседната страна не отстъпва в споровете по исторически и културни въпроси. По-специално София настоява Северна Македония да признае българските корени на своите език, население и история, уточнява агенцията.

Португалското председателство на ЕС се надява още през юни да свика присъединителна конференция, която да даде стартовия изстрел за преговорите с Албания и Северна Македония. Положението обаче в момента допълнително се усложнява от факта, че в България има служебно правителство, след като избраният през април парламент не успя да състави кабинет, а нови избори ще има през юли, съобщава АФП. 

На 8 май външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не вярва неговата страна и Албания да бъдат разделени в процеса на европейска интеграция и че страната не бива да се отказва от възможността за междуправителствена конференция дори с евентуално служебно правителство в България, предаде агенция МИА.

Министърът подчерта, че Република Северна Македония е изпълнила и дори надминала критериите за започване на преговори с ЕС.
Попитан колко дълго ще се чака решението дали двете страни ще бъдат разделени в процеса, Османи каза, че ще зависи от това дали всички страни членки на ЕС ще подкрепят започването на преговори и премахване на българското вето.

"Това зависи единствено от България и нейното съгласие с преговорната рамка и първата междуправителствена конференция, без връзка с пътя на Албания. Разбира се, ние бихме искали двете страни да започнат преговори паралелно, защото това ще придаде свежа динамика в региона, но мисля, че нашите европейски перспективи не зависят от това дали ще сме в пакет или не", добави Османи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст