ЕК отпуска 75,9 млн. евро за бедните в България

ек

Европейската комисия одобри промени по три оперативни програми за България. Така ще бъдат осигурени 75,9 милиона евро в помощ за преодоляване на последиците от пандемията. 

По програмата от фонда за европейска помощ България ще получи допълнително 19,9 милиона евро тази година, за да осигури всеки ден топла храна за 50 000 бедни хора. Българската програма "Наука и образование", съфинансирана от Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие, ще бъде допълнена с 56 милиона евро. Средствата ще има и за разгръщането на дистанционното обучение. Поне 10 на сто от учениците и учителите трябва да получат лаптопи или таблети, а 30 на сто от учителите ще получат достъп до курсове по онлайн обучение.

В средата на април  Европейската комисия одобри допълнителни средства за четири страни, сред които и България. Средствата са в размер на 562 милиона и 500 хиляди евро и са част от инициативата "Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа".

Одобрен в края на 2020 г., този пакет е в помощ на възстановяване от пандемията от COVID-19 и разполага с бюджет от 50 милиарда евро.

За България средствата ще бъдат осигурени в рамките на оперативната програма "Региони в растеж" и ще са насочени към дългосрочни промени в инфраструктурата и модернизиране на здравните услуги.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст