Енергийните пазари на България и Гърция се обединиха частично

Далекопровод

Българският и гръцкият пазар в сегмента „Ден напред“ се обединиха и това дава нови възможности за покупка на електроенергия за компаниите от двете страни. В Гърция електроенергията е малко по-скъпа и сега е възможно фирми от южната ни съседка да започнат да купуват на българската борса. Това обединение не бе посрещнато радушно от българския бизнес. От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) дори поискаха то да се отложи заради високите цени в Гърция в последно време. Този процес обаче е съгласуван отдавна в ЕС и отлагането не бе възможно.

"Важно е да се отбележи, че италианският и гръцкият пазар, с които ще се обединим, са най-скъпите електроенергийни пазари в цяла континентална Европа. С планираното обединение неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите нива в посока поскъпване на електроенергията на свободен пазар в България, въпреки частичното повишаване на конкуренцията в търсенето и предлагането", посочиха от АОБР.  Асоциацията настояваше обединяването с гърците да се случи в края на годината, за когато се планира окрупняване и с румънския пазар „Ден напред“. Именно чрез румънския пазар българският бизнес ще бъде улеснен при доставките на ток от Европа.

Чрез това обединение България ще има достъп до 6 други пазарни зони с по-ниски ценови равнища от тези у нас, припомнят от бизнеса. Въпреки че преносният капацитет между България и Гърция няма да се повишава след пазарното обединение, при предстоящото имплицитно разпределение търговският обмен между двете страни ще се увеличи многократно, тъй като до момента той се използва ограничено, смятат още от АОБР.

Обединението с Гърция обаче има и редица предимства. То осигурява достъп до офертите за покупка и продажба на електроенергия от цяла Европа. Това води до повишаване на конкуренцията, тъй като се увеличава броят и на купувачите, и на продавачите, и намалява възможността за упражняване на манипулации. Ликвидността на българския пазар също ще се покачи в следващите месеци. На практика пазарните обединения в ЕС водят и до нов пазарен модел, който е в основата на прехода към декарбонизация.

 

Пламен Симеонов

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст