Леви, центристи и десни ще надмогнат овехтелите разделения

Президентство представяне на служебен кабинет

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на назначеното от него служебно правителство. 

"След изчерпване на заложените в Конституцията възможности за съставяне на правителство от партиите в 45-ото Народно събрание, с указ назначавам служебно правителство. То ще управлява България до съставянето на ново редовно правителство, което се надявам да бъде излъчено от следващото 46-о Народно събрание след провеждането на насрочените от мен избори на 11 юли", заяви президентът на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"45-ият парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавани мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите устои на почтеността и законите. Това е и урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания", продължи Радев.

"Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, както и политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България", каза още президентът.

"Нещо повече – оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от различни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България“, посочи държавният глава. Той добави, че предстоят тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото: "В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно."

"Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове. Абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса", подчерта Румен Радев.

"Вие ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинацията, да вземете тежкото решение – за Плана за възстановяване и устойчивост", обърна се президентът към новите министри. Той изтъкна, че планът е бил изработен без ясни публични критерии от кабинета на Бойко Борисов и предишното правителство е отказало да внесе документа в европейските институции.

Държавният глава поздрави служебните министри за куража да поемат отговорностите в сложната обстановка, в която се намира страната. Радев заяви, че вярва в подкрепата на българското общество, което е показало, че иска промяна.

Държавният глава представи поименно министрите от служебния кабинет с кратка биография за всеки един от тях. След което министрите положиха клетва.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст