Мораториумът сви пазара на “лошите кредити” 

пазари

Асоциацията за управление на вземания предупреди за задаващи се финансови предизвикателства. Тя отчита два пъти по-малък размер на изкупените лоши дългове и увеличаване на междуфирмената задлъжнялост през 2020 година.

Отчасти, по-ниските обеми, възложени за събиране се дължат на мораториума на банките. Той даде глътка въздух на клиентите в затруднение, но и отложи проблеми, на които тепърва ще станем свидетели в края на 2021, казва Райна Миткова, председател на Асоциацията за управление на вземанията. – Не са ясни дългосрочните ефекти от мораториума и е възможно някои домакинства да са неприятно изненадани от по-високите суми, които трябва да платят за кредитите си. Затова правилното управление на парите е много важно за всеки от нас и е ключово за по-бързото излизане от кризата”,

Пазарът на изкупени дългове се е свил драстично, посочват още от асоциацията. През цялата 2020-та общият им обем е малко над 507.5 млн. лева, докато през 2019-та той е 1.362 млрд. лева. Броят случаи на изкупен дълг за 2020-та е 101 731, докато през 2019-та той е двоен – 208 423 случая.

Акцентира се също, че според данните на БНБ за първото тримесечие на 2021-ва е натрупан нов лош дълг, вследствие на мораториума, в размер на над 1 млрд. лв. или 10% от разсрочените задължения. Тези задължения няма да изчезнат, напротив, трябва сериозна стратегия как и дали ще могат да се съберат и как това ще се отрази на финансовия сектор като цяло. 

По данни на Асоциацията дялово разпределение на дълговете между различните видове кредитори остава без съществени промени, с леки изменения в конкретните стойности. Банките се задържат като най-големият кредитор с 44% от стойността на целия обем възложен дълг. Следват ги небанковите финансови институции с общо 28% от стойността на дълга. Третият най-често срещан кредитор са телекомите с дял от 16 процента.

Oсвен това на пазара на междуфирмени вземания се забелязва ръст на обема заеми, възложени за събиране. Стойността на този показател за 2020 година е 9.356 млн. лева, докато за 2019 тя е 7.806 млн. лева. За 2020 те са общо 21 459, а за 2019 – 17 169 случая.

Според експертите от Асоциацията за управление на вземания за бизнеса и за потребителите е важно да следят движението на инфлацията. До края на годината съществени сътресения не се очакват, посочват от Асоциацията и призовават потребителите да бъдат внимателни при вземането на финансови решения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст