Нелепица е, че служебните правителства се занимават само с избори

михаил екимджиев

Правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев определи като "нелепа опорна точка, която се опитват да ни налагат говорителите на статуквото“, тезата, че ролята на служебното правителство е единствено да подготви и организира изборите. Той заяви, че "нищо подобно няма в Конституцията".

Ако няколко поредни парламента не излъчат правителство, тогава държавата неограничено време може да бъде управлявана от служебни правителства, уточни Михаил Екимджиев.

"Значи ли това, че всички тези служебни правителства ще се занимават единствено с подготовка на избори? Това е нелепица", каза юристът. Той изрази надежда, че от новото служебно правителство, "през възможностите, които има разследващият апарат на МВР" ще бъде направено необходимото "да лъсне престъпната дейност на това клептократско управление, което спря развитието на България за последните десетина години".

Разследващите полицаи към МВР при адекватно ръководство биха могли да направят немалко, смята той.

"Възниква въпросът каква ще е ролята на прокуратурата – дали Гешев ще продължи да служи на омертата и да не дава възможност да бъдат внасяни обвинителни актове, да не бъдат ефикасно довършвани досъдебни производства срещу управляващите. /…/ Пред Гешев има две алтернативи – едната е да продължи да служи на омертата и да ускори изчезването си от юридическия хоризонт. Другата е, притиснат и от очакванията на обществото, и от изолацията, на която е подложен от европейските институции (виждаме какво се случва с Лаура Кьовеши и Европейската прокуратура, която не прие шест от неговите десет джуджета, които бяха изпратени там), той има възможност да измие срама и малко от малко да докаже, че освен в интерес на мафията и на кукловодите си, може да се държи като истински главен прокурор и да работи в интерес на обществото и на законността", обясни позицията си Михаил Екимджиев пред БНР.

Той коментира и решението на Конституционния съд за специалния прокурор, разследващ главния. След като няма да има спецпрокурор, който да разследва главния, тогава се връща предходното решение на Конституционния съд, че всеки прокурор, дори в най-затънтената провинция, може да разследва главния прокурор, поясни юристът. Според него трябва да се намери прокурор, който да каже "Царят е гол!".

"Необходимо е един прокурор да разбере какво значи тази пурпурна тога, която той намята. Ако се намери такъв прокурор, той наистина ще стане национален герой“, каза Екимджиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст