Отровите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ вече са по-скъпи от тока й

Пожар Тец Марица изток 2

„Мръсният въздух, който се създава, ще бъде по-скъп от електроенергията!“ Ако някой в България бе изрекъл подобна фраза преди 20 години, със сигурност щяха да го обявят за луд. Особено при старта на модернизацията на термичните централи от басейна „Марица Изток“. Днес обаче реалността е съвсем различна, а бъдещето на въглищната енергетика става все по-мрачно.

 

В духа на новото време (ще прощавате за това партийно клише), напоителните обясненията, дадени от председателят на КЕВР Иван Иванов по време на парламентарния контрол на 7 май, си прозвучаха съвсем логично. Сиреч, както много обича да казва бившият ни премиер слънце Бойко Борисов, отровите на въглищните централи със сигурност ще вдигнат цената на тока заради поскъпването на квотите за мръсен въздух.

Според шефът на КЕВР, фючърсните сделки дават ясна индикация за цените на европейските електроенергийни борси и те ще имат особено голямо значение за определяне на цената на електроенергията, смята доц. Иванов. Той припомни, че през настоящия регулаторен период КЕВР работи при цена от 22 евро на тон, докато на международните пазари

цената на един тон отрови вече е около 50 евро.

„Ако тази тенденция се задържи, това ще означава, че цената на емисиите, която трябва да платим, ще бъде по-висока от производствената цена за един мегаватчас“, напомни Иванов.

В момента държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ произвежда електроенергия на цени от около 96 лева/мвтч. Заради поддържането на централата в готовност за работа, КЕВР е определил, че един произведен мегаватчас електроенергия струва 135.95 лева. С подобна цена, дори и с подкрепата на държавата ,ТЕЦ „Марица Изток 2“ не смее да пусне блоковете си за работа на свободния пазар, защото разходите за квотите въглеродни емисии са убийствени.

Специалистите припомнят, че в българските централи изхвърлят в атмосферата по 1.3 тона въглероден диоксид (CO2) за всеки произведен мегаватчас електроенергия. Това означава, че ако работи пълноценно, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще продава един мегават за 136 лв., от които 100 лв. (50 евро) – за въглеродния диоксид, а останалите 36 лв. – за всичко останало: заплати, осигуровки, ремонти и т.н.

Само по този параграф наистина може да се говори за задаващата се „ценова бомба“, която след 1 юли би трябвало да се стовари върху битовите потребители. От КЕВР се очаква и тази година да намери варианти, за да ограничи поскъпването на тока за хората, но мисията е почти невъзможна:

финансовото положение на държавната централа е повече от плачевно и тя трудно би могла да бъде спасена, дори и друг (в случая БЕХ) да плаща сметките за отровните квоти. Всъщност, истината е още по-тъжна – друг "купувач" на квоти за вредни емисии няма: плащаме единствено ние, данъкоплатците. Дори, ако готвим на дърва и си светил с газени ламби и лоени свещи.

Извън въглищните централи, назрява сериозен проблем и

с шоковото поскъпване на тока и топлата вода,

поискано от "другите" топлофикации след 1 юли..

Най-голямата акула – "Топлофикация София", се оказа сравнително скромна, защото поиска парното и топлата й вода да поскъпнат само с 15 процента. Докато някои нейни "посестрими" направо избиха рибата с претенциите си:

– Габрово – скок на цената със 138%,

– Велико Търново – със 71%,

– Перник – с 61%,

– Враца – с 41%,

– Бургас – с над 30 на сто.

На опашката в тази класация са предприятията във Варна и Сливен, които поискаха покачване на тарифите им, съответно – със 7 и с 5 на сто.

В класацията за ценовите претенции по отношение на произведената електроенергия обаче картинката е много по-различна. Топлофикациите в София и Велико Търново настояват НЕК да купува тока им с 30% по-скъпо, пловдивчани искат увеличение със 17%, а варненци – 25%, а перничани… "само" с 40 на сто.

До момента от КЕВР са категорични, че за момента

подобни увеличения е невъзможно да се случат.

"Всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения, някои от тях наистина твърде странни, но Комисията за енергийно и водно регулиране приема тези заявления единствено като информационна база, върху която те се произнасят – нашите представители в работните групи, а след това и самата Комисия, по един напълно отговорен, критичен начин. Общественият интерес се защитава по начин, че без да фалират съответните дружества, да бъдат защитени интересите на българските потребители",  увери вече бившите депутати все още председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той увери народните представители, че комисията няма да признае нито един разход на топлофикациите, който сметне за излишен. Изпълнението на това обещание, както и разплитането на енергийния възел ще бъде наблюдавано от служебното правителство на президента Румен Радев. Именно на него се пада и неблагодарната чест да финализира излизането на целия малък бизнес (над 300 000 фирми и еднолични търговци) на свободния пазар. Крайният срок е 30 юни, а прогнозите са за стремглаво възходяща ценова спирала, тръгваща от бъдещите високи сметки за ток на бизнеса.

 

Пламен Симеонов

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст