Страните от Западните Балкани губят вяра в ЕС

янез янша

Страните от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия, които се стремят към членство в Европейския съюз, губят вяра в дългосрочната стратегия на Брюксел за разширяване, съобщава Ройтерс. 

Китай и Русия обаче, чиито търговия и инвестиции на Балканите са далеч по-малки от тези на ЕС, печелят влияние с изпреварването на ЕС в снабдяването на региона с ваксини.

"Трябва да признаем, че въпреки твърдата решимост за интеграция в ЕС хората в региона изпитват чувство на дълбоко разочарование от процеса на разширяване", се казва в неофициалния документ, подготвен за срещата на външните министри от ЕС в понеделник, на която беше обсъдена интеграцията на Западните Балкани, но не бяха взети официални решения.

Външните министри от ЕС вчера не успяха да намерят изход от задънената улица и да решат дали двете страни да започнат преговори заедно или да бъдат разделени. Преговорите със Сърбия и Черна гора също бяха забавени, а Босна и Херцеговина и Косово още не са обявени официално за кандидати за членство.

В  Атина словенският премиер Янез Янша заяви месец и половина преди Любляна да поеме председателството на Съвета на ЕС на среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, че процесът на разширяване е на пауза заради невъзможността Северна Македония и Албания да започнат същинските преговори. В македонския случай причина е ветото на България.

Янша отбеляза, че Словения смята да организира неформална балканска среща на върха с лидерите от Европейския съюз, за да се обсъдят следващите стъпки в процеса. По думите му, "след като разширяването на ЕС към Западните Балкани не получи голямо внимание заради икономическата криза, миграционната криза и сега пандемията, дойде време" това да стане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст