“Уникредит” реформира мениджмънта си

банки

Главният изпълнителен директор на "Уникредит" – Андреа Орсел – преструктурира банковия мениджмънт като премахна едно от нивата на йерархия и редуцира структурата на съвместно ръководство. Това е първата сериозна мярка на Орсел като ръководител на италианския кредитор. 

В опит да засили отчетността, Орсел създава нов изпълнителен комитет на институцията, съставен от 15 члена, който заменя сегашната 27-членна комисия за оперативно управление, информира в официално съобщение на 11 април "Уникредит". Италия, Германия, Централна Европа и Източна Европа оттук нататък ще са ключовите географски области, които ще са на директен отчет на главния изпълнителен директор. Поделенията за корпоративни и за инвестиционни банкови услуги ще обслужват всички географски региони. 

"Когато оглавих банката, обещах, че един от първите ми приоритети ще е да опростя и облекча банковата структура", отбелязва Орсел. И добавя, че това е първата стъпка в изпълнение на обещанието му: да канализира бизнеса, да изясни ключовите задачи и да подобри отчетността, така че по-добре да обслужва всичките банкови инвеститори. 

Орсел бе натоварен с изготвянето на стратегия за растеж след като съмненията за посоката на развитие на кредитора принудиха предшественика му Жан Пиер Мюстие да напусне поста си след като прочисти банковия баланс и "втали" институцията. "Уникредит" бе сред европейските банки, които отчетоха през май по-силни от очакваните финансови резултати за първото тримесечие на 2021-а благодарение на подема на търговията и на по-ниските провизии за лоши заеми.

Като част от организационните промени Орсел премахна и системата за споделено управление, въведена от Мюстие. Той назначи Николо Убертали (един от двамата сегашни главни изпълнителни директори за търговски банкови услуги за централна и Източна Европа) за шеф на банковия бизнес в Италия. (бел. ред. – от 2066-а до 2009-а Убертали е председател и главен изпълнителен директор на поделението за потребителско финансиране на "Уникредит" в България.) Раниери де Маркис (един от досегашните двама главни оперативни директори) оглавява оперативното управление на италианската банкова група. Стефано Промо запазва позицията си на главен финансов директор, а Ричард Бъртън – на шеф на корпоративните и инвестиционни банкови услуги. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст