В Австрия прокуратурата погна канцлера Курц за лъжи

себастиан курц

Австрийският канцлер Себастиан Курц обави, че прокуратурата е започнала да го разследва, след като опозицията го обвини в неверни изявления пред парламентарна комисия по корупцията, съобщава "Франс прес". "Искам да ви информирам, че… прокурорите започнаха разследване срещу ръководителя на моя кабинет Бернхард Бонели и срещу мен", каза Курц пред репортери преди заседание на правителството.

Курц отрече да е извършил неправомерни действия, като увери: "Винаги съм отговарял на всички въпроси (на комисията) честно". Той настоя, че разследването няма да окаже влияние върху работата му и че няма да подаде оставка.

Разследването започна, след като опозиционните формации Социалдемократическа партия и NEOS обвиниха Курц, че не казва истина пред парламентарната комисия, която разследва последиците от така наречения скандал "Ибисагейт", който свали предишното правителство на Курц през 2019 г. Тогавашният вицеканцлер на Курц Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната Партия на свободата трябваше да подаде оставка, след като се появи видео, което го показва в луксозна вила в Ибиса, предлагайки политически услуги на жена, която той е смятал за племенница на руски олигарх, в замяна за финансова подкрепа.

Оттогава парламентарната комисия, разследваща скандала, разшири фокуса си, като включи и други обвинения в неправомерни действия, включително на политици от Народната партия на Курц. Последното разследване идва, след като партийното финансиране и други практики на Народната партия все повече попадат под светлините на прожекторите.

През февруари домът на финансовия министър от Народната партия Гернот Блюмел беше обискиран като част от отделно разследване за възможни нарушения при финансирането на партията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст