Западните Балкани губят вяра в ЕС

среща на върха ЕС европейски съвет съвет на ес знамена страни членки

Европейският съюз трябва да признае, че западнобалканските страни, стремящи се към членство, губят вяра в дългосрочната стратегия на Брюксел за разширяване, влошавана и от първоначалния неуспех на съюза да осигури ваксини за КОВИД-19, се казва във вътрешен документ, до който агенция Ройтерс е имала достъп.

Европа и САЩ казват, че Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия един ден ще станат членки на клуба от 27 държави след етническите войни от 90-те години, довели до разпадане на Югославия. Китай и Русия обаче, чиито търговия и инвестиции на Балканите са далеч по-малки от тези на ЕС, печелят влияние с изпреварването на ЕС в снабдяването на региона с ваксини.

"Трябва да признаем, че въпреки твърдата решимост за интеграция в ЕС хората в региона изпитват чувство на дълбоко разочарование от процеса на разширяване", се казва в неофициалния документ, подготвен за срещата на външните министри от ЕС в понеделник, на която беше обсъдена интеграцията на Западните Балкани, но не бяха взети официални решения.

В документа се добавя, че мудността в доставките на ваксини срещу КОВИД-19 от страна на съюза допълнително е подхранила разочарованието.

След години на пренебрегване на региона Хърватия организира в ЕС среща на върха през май 2020 г., за да даде нов тласък на интеграцията на Западните Балкани. Република Северна Македония и Албания трябваше да започнат преговори за членство в края на миналата година, но България наложи вето за Република Северна Македония заради спорни въпроси, припомня Ройтерс.

Министрите от ЕС вчера не успяха да намерят изход от задънената улица и да решат дали двете страни да започнат преговори заедно или да бъдат разделени.

Преговорите със Сърбия и Черна гора също бяха забавени, а Босна и Херцеговина и Косово още не са обявени официално за кандидати за членство.

"Широко разпространеното усещане в Западните Балкани е, че перспективата за присъединяване се отдалечава, а вдъхновението се губи заради сложния набор условия и процедури", се казва още в документа.

Европейският съюз сега изпраща 650 000 дози ваксини на шестте западнобалкански страни, но едва след като Китай и Русия им доставиха милиони дози свои ваксини.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст