Актуализацията на бюджета – уравнение с много неизвестни

Министерство на финансите Кирил Ананиев Асен Василев

ГЕРБ отказаха да внесат актуализация на бюджета в последните дни на кабинета "Борисов 3". И това бе повод за сблъсък при предаването на властта в Министерството на финансите. Служебният министър Асен Василев даде ясно да се разбере на своя предшественик Кирил Ананиев, че промяна на финансовата рамка е била необходима, следвайки зададения от президента Румен Радев курс. Самият Радев нееднократно каза, че предишната власт е избягала от отговорност по тази тема и оставила пенсионерите, лекарите и бизнеса без помощ в следващите месеци.

Служебното правителство вече даде заявка, че ще търси начин да продължи антикризисните мерки като 50-те лева месечна надбавка за пенсионерите и програми като 60/40. За целта служебният финансов министър Асен Василев ще търси резерви в бюджета и преструктуриране на разходите.

Според повечето анализатори обаче актуализацията на бюджета ще се случи при всички положения. Ексфинансовият министър Петър Чобанов е на мнение актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна, защото в бюджета е записан таван за емитирането на нов дълг от 4.5 млрд. лв., а вече говорим за нужди от дълг в размер на над 6.5 млрд. лева.

Той допуска, че дори може да не се чака съставянето на ново редовно правителство, а още в първите дни след конституирането на 46-ия парламент актуализацията да бъде внесена от служебния кабинет.

"Като първа стъпка служебното правителство трябва да установи какво е точно състоянието на публичните финанси. Това дали бюджетът е на дефицит или има излишък, в момента не е важно да се коментира. Най-важното е с какви точно ресурси разполага правителството и дали има средства, които може да използва, ако това се наложи,  било то за продължаване на антикризисните мерки, било то за изплащане на новите избори, за изплащане на машините по старите избори", каза Чобанов пред БНР.

На друго мнение е вече бившият финансист №1 Кирил Ананиев. Ананиев смята, че е оставил добре изпълняващ се бюджет, който в края на април все още е на излишък. По думите му всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май, а актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и освен това не се правела за 3 дни.

Отделен въпрос е дали актуализация, внесена от служебен кабинет, ще се хареса на политическите сили в новия парламент.

Ще припомним, че от "Демократична България", които се очаква да са представени и в следващия парламент, неотдавна начертаха възможността бюджетът да се актуализира чак през октомври и то, само ако има съставено редовно правителство с действащ парламент. Финансовият им експерт Георги Ганев пък допуска, че бюджетът на "Борисов 3" дори може да се изпълни без актуализация, стига да не се усложни пандемичната обстановка.

ГЕРБ вероятно няма да подкрепят евентуалната актуализация, предложена от служебния кабинет. Тоест би следвало да се търси подкрепа от БСП, ДПС и "Има такъв народ". 

В цялото това уравнение обаче има и много неизвестни, защото не се знае какво ще е разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание и дали то няма да бъде попълнено от нови политически сили, които на изборите през април останаха близо до 4-процентовата бариера за влизане в парламента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст