ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доц. Мангъров: Родителите да не ваксинират децата си

Доц. Атанас Мангъров

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров коментира  предложението за поставянето на ваксина на деца над 12-годишна възраст. Според него това не бива да се случва. 

"Аз не бих препоръчал на никой родител да сложи ваксина срещу КОВИД на своето дете. Мисля, че това е едно изхвърляне и просто тези ваксини не са достатъчно добре изпитани за възрастни, а да не говорим за деца.  Аз не бих посъветвал никой да ваксинира детето си с ваксина срещу COVID-19", заяви доцентът пред Радио "Фокус".

Според него, за да се овладее пандемията, трябва вирусът по естествен или по изкуствен начин да премине през най-малко 70% от населението. Като за момента ние имаме около 400 000 души, които са доказано били заразени с COVID и имаме, както се съобщи тази сутрин, около 1 милион души, които са ваксинирани. При положение, че случаите на хора, които са доказано заразени с COVID-19 са около 3-4 пъти по-малко от действителните и имаме около 1 милион души, които са ваксинирани, би трябвало в страната да имаме някъде около 3 милиона души, може би и повече, които имат имунен отговор срещу КОВИД. Т.е. при население между 6 и 7 милиона души, очевидно краят не е твърде далеч.

Доц. Мангъров подчерта, че никой в момента никой не може да каже дали ще има четвърта вълна. Според него не е направено проучване на тази възможност. 

"Аз не мога да си обясня тази обсесия с ваксинирането. Всички, които се не страхуват, всички които искат да се ваксинират, би трябвало да се ваксинират, при положение че има налични ваксини, а се казва, че ваксини ще има. Но да се задължават всички да се ваксинират масово с ваксини, които не са изпитани по правилата на изкуството, мисля че това не е етично и много рисково", каза още той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст