Русия възобновява полетите, но дали и до България?

плаж

Наближава още един непридвидим туристически сезон. Карантини, ограничителни мерки за различните дейности и за пътувания се налагат и отменят всеки ден в европейските страни. Ваксинацията все още не върви с необходимото темпо. А ваксинационните сертификати/паспорти се още предизвикват много спорове.

От днес е новината, че в най-близко бъдеще ще бъдат възобновени полетите между Русия и още няколко държави. Това заяви руският вицепремиер Татяна Голикова, която оглавява оперативния щаб за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция. 

Една от европейските страни, която предложи на Русия да се възобновят полетите на взаимна основа, е България. Заедно с това на 5 май българските консулства и визови центрове започнаха да издават визи за руски граждани. 

Но отношенията ни с Русия доста се усложниха след шпионските скандали. И нищо чудно, ако България остане извън списъка на страните, с които ще се възобновят полетите.

През последните години има спад при посещенията от руски туристи у нас. През миналата година посрещнахме 50 000 гости от Русия. Но преди пандемията по над половин милион туристи от тази страна почиваха у нас, а страната беше в Топ 10.

Българските туристически фирми многократно през годините поставят въпроса за издаването на визи за руснаци. Страната ни изостава в сравнение със съседните балкански страни – Гърция и Турция, в които документът се издава на самата граница преди влизане или се издават многократни визи. 

През миналата година България беше посетена и от 200 000 туристи от Украйна, отбелязва Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма. Те проявяват силен интерес към морето ни.

В днешната критична ситуация няма маловажни пазари, но приоритетите се подреждат все пак от процеса на ваксинацията. В момента най-желани са гостите от Израел, която е най-организирана при ваксиниране на населението си. Великобритания също се движи добре.

Но новините от Германия и Великобритания са, че се отлагат всички полети и през следващия  месец, а те са основни дестинации за България. Остава ни да разчитаме на гостите от съседните ни държави.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст